Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Профілактика раку молочної залози

Профілактика раку молочної залозиУпродовж останніх років захворюваність на рак молочної залози (РМЗ) значно зросла. За даними Національного канцер-реєстру України у 2016 році зареєстровано 708,7 нових випадків РМЗ на 100 тисяч населення, з них 75,8% пацієнтів з І-ІІ стадією, 14,4 % з ІІІ стадією і 7,7% з ІV. Цифри невтішні.

З сучасним ритмом життя, хронічними стресами і сімейними обов’язками жінки забувають про себе. Забувають чи не хочуть приділити собі час для проходження профілактичного огляду у гінеколога та мамолога. Інколи це призводить до фатальних наслідків.
 
Профілактичні огляди дівчаток проводяться планово з метою оцінки статевого дозрівання в 10-11 та 16 років (відповідно до наказу МОЗ України від 29.11. 2002 року № 434.). Сімейні лікарі проводить детальне анкетування у 18-ти річних жінок з метою оцінки генетичного ризику виникнення раку молочної залози. З 20 років рекомендовано проводити самообстеження молочних залоз на 7-14 день менструального циклу.
 

Методи профілактики раку молочної залози.
 

Первинна профілактика складається з надання інформації щодо уникнення факторів ризику:
  • проявляти особливу увагу в критичні щодо РМЗ вікові періоди після 40 років;
  • контроль ваги тіла;
  • зведення до мінімуму шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв);
  • регулярне статеве життя, перші пологи не пізніше 28-30 років, природне вигодовування дитини не менше року;
  • своєчасне виявлення та лікування гінекологічних захворювань, контрольований прийом гормональних контрацептивів;
  • лікування захворювань печінки, щитоподібної залози, цукрового діабету;
  • запобігання впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища, (надмірних інсоляцій, стимулюючих фізіопроцедур і препаратів) уникнення стресів.

Вторинна профілактика:
  • регулярне самообстеження молочних залоз, починаючи з 20-ти річного віку;
  • раннє виявлення дисгормональних захворювань молочних залоз;
  • обстеження у мамолога-онколога один раз на рік;
  • УЗД молочних залоз жінкам до 40 років один раз на рік (при відсутності патології);
  • мамографія жінкам після 40 років.

Основні фактори ризику раку молочної залози:
  • вік 40 років і більше;
  • кістозні зміни молочної залози (мастопатії), травми молочних залоз;
  • порушення репродуктивної функції, аборт після 35 років, природне вигодовування дитини менше 5 місяців, безпліддя, ранній (до 12 років) чи пізній (після 16 років) початок місячних, ранній (до 45 років) чи пізній (після 53 років) клімакс;
  • рак молочної залози у найближчих родичів (мати, сестра, донька, бабуся по материнській лінії) чи інше захворювання на рак у пацієнтки;
  • ендокринні порушення (патологія щитоподібної залози, цукровий діабет, ожиріння ІІ-го та ІІІ-го ступенів), супутня патологія (гіпертонічна хвороба, захворювання печінки);
  • захворювання репродуктивних органів, пухлини матки та додатків, запальні хвороби, порушення менструальної функції, маткові кровотечі.
     
Після збору анамнестичних даних стосовно факторів ризику формуються групи пацієнток, які підлягають обов’язковому направленню на мамографію.
 
Мамографія є одним з провідних та ефективних методів ранньої діагностики патології молочної залози, діагностики різних форм РМЗ. Цей метод дозволяє виявити вогнище пухлини розміром від 0,3 см, а також диференціювати злоякісні та доброякісні новоутворення.
Визначимось, коли необхідно проводити мамографічний скринінг.
 
До 35 років мамографія не призначається, якщо нема для цього показань, а доцільніше призначити УЗД.
За наявності сімейного анамнезу РМЗ мамографію рекомендують проводити 1 раз на 1-2 роки (регулярно обстежуючи груди самостійно та у кабінеті лікаря), починаючи з 35-річного віку.
З 35-40 проводиться первинна мамографія для визначення структурної складової тканин молочної залози.
40-49 років проводиться в залежності від показань.
50-69 років мамографію проводять 1 раз на 2 роки.
 
 

Чому важливо проходити мамографію після 40 років?
 

Поступове зниження гормональної активності яєчників призводить до інволютивних (незворотніх) змін залозистих структур молочної залози. Тому 60% виявлених випадків захворювання РМЗ досягає свого максимуму в 45 років. Питання замісної гормональної терапії вирішується тільки після мамографічного дослідження [1, с. 160-161].
Мамографія не призначається у період вагітності та під час періоду лактації.
 
 

Часто виникають питання, хто ж має оглядати молочні залози?
 

Обстеження молочних залоз здійснюється перед направленням на мамографічне дослідження лікарем загальної практики, сімейним лікарем, гінекологом, фельдшером, медичною сестрою, яка пройшла спеціальну підготовку у закладах охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу.
 
1. Татарчук Т. Ф. Ендокринная гинекология (клинические очерки). Часть 1 / Т .Ф. Татарчук, Я. П. Сольський. – К., 2003. – 300 с.
2. Клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Рак молочної залози» (наказ МОЗ України від 30 червня 2015 року №396).
 
лікар акушер-гінеколог Діана Павлівна Дебич
Телефон для консультацій (Viber) 097 407 38 15

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм