Рак шлунку: симптоми та профілактика
Рак шлунку – це онкологічна хвороба, спровокована появою та ростом з епітеліальних клітин слизової оболонки шлунку злоякісної пухлини. Новоутворення може виникати у різних відділах шлунку. Чому з’являється це захворювання, які його симптоми, та чи існують профілактичні методи із запобігання недузі?
Отже, рак шлунку частіше розвивається у людини за наявності таких факторів:
Найчастіше рак шлунку лікують хірургічним шляхом. Якщо пухлина ще дуже мала, видаляють лише її, але зазвичай видаленню підлягає ще й увесь шлунок чи його частина. Тому операція є складною та травматичною для хворого, вона передбачає важкий та тривалий післяопераційний період. Разом із хірургічними методами лікування використовують хіміотерапію та променеву терапію.
Профілактика раку шлунку існує. По-перше, це уважне ставлення до свого здоров’я, якщо у пацієнта є гастрит, виразка чи поліпи в шлунку, періодичне проходження необхідних діагностичних процедур. По-друге, підвищена увага до свого самопочуття, якщо в особи є кровні родичі, що страждали на рак шлунку. По-третє, правильне, збалансоване, здорове харчування та відмова від шкідливих звичок.
Хоча рак шлунку розвивається досить швидко, передраковий стан може тривати впродовж багатьох років. Тож за умови своєчасної діагностики та лікування цієї хвороби можна успішно уникнути. Будьте уважними до себе та свого здоров’я.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Фактори ризику розвитку раку шлунку
Причини онкологічних хвороб досі до кінця невідомі медичній науці, проте лікарі вказують на фактори ризику, які можуть сприяти виникненню раку, зокрема й раку шлунку.Отже, рак шлунку частіше розвивається у людини за наявності таких факторів:
- Спадкова схильність до даного виду раку.
- Неправильне харчування: надмірне вживання гострої, копченої, солоної, смаженої, консервованої, жирної їжі.
- Наявність хронічних хвороб шлунку: гастриту, виразки, поліпів.
- Перенесені операції на шлунку.
- Наявність у шлунку бактерії Helicobacter Pylori, яка вважається канцерогеном.
- Робота на шкідливому виробництві, зокрема з нікелем та азбестом.
- Імунодефіцитні стани, спровоковані ВІЛ/СНІД.
- Алкоголізм та паління.
Симптоми раку шлунку
На першій стадії розвитку хвороби, коли пухлина є невеликою, хворий найчастіше не відчуває жодних симптомів. Ознаки раку шлунку проявляються разом із ростом новоутворення та є наступними:- погіршення апетиту;
- різка зміна харчових уподобань;
- незначне, але хронічне підвищення температури тіла (до 38°С);
- зниження рівня гемоглобіну в крові;
- важкість у животі, нудота чи навіть блювання після вживання їжі, швидка насичуваність;
- діарея, закрепи;
- біль у верхній частині живота (який віддає в спину у разі поширення пухлини на підшлункову залозу);
- збільшення розміру живота;
- сильне схуднення;
- ознаки шлунково-кишкової кровотечі при руйнуванні пухлиною судин: рідкий кал чорного кольору, темна кров у блювотних масах.
Лікування та профілактика раку шлунку
Чим раніше встановлено цей невтішний діагноз, тим вищими є шанси людини на порятунок. Для виявлення раку шлунку використовують гастроскопію, рентгенографію травного тракту, УЗД органів черевної порожнини.Найчастіше рак шлунку лікують хірургічним шляхом. Якщо пухлина ще дуже мала, видаляють лише її, але зазвичай видаленню підлягає ще й увесь шлунок чи його частина. Тому операція є складною та травматичною для хворого, вона передбачає важкий та тривалий післяопераційний період. Разом із хірургічними методами лікування використовують хіміотерапію та променеву терапію.
Профілактика раку шлунку існує. По-перше, це уважне ставлення до свого здоров’я, якщо у пацієнта є гастрит, виразка чи поліпи в шлунку, періодичне проходження необхідних діагностичних процедур. По-друге, підвищена увага до свого самопочуття, якщо в особи є кровні родичі, що страждали на рак шлунку. По-третє, правильне, збалансоване, здорове харчування та відмова від шкідливих звичок.
Хоча рак шлунку розвивається досить швидко, передраковий стан може тривати впродовж багатьох років. Тож за умови своєчасної діагностики та лікування цієї хвороби можна успішно уникнути. Будьте уважними до себе та свого здоров’я.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове