Перевозка больных

Седанов

Енцефалопатія: як вчасно розпізнати ураження мозку?

Енцефалопатія: як вчасно розпізнати ураження мозку?Варто відзначити, що енцефалопатію люди, які не пов’язані з медициною легко плутають з енцефалітом. Слова звучать схоже, але це різні умови. При енцефаліті відбувається набряк та запалення мозку.  Енцефалопатія, з іншого боку, належить до психічного стану, який може статися через кілька факторів проблем зі здоров'ям. Але при цьому енцефаліт може викликати енцефалопатію.

Енцефалопатія - це патологічний процес, що охоплює ряд захворювань, які впливають на структуру мозку.
 
Розрізняють декілька видів енцефалопатії, які можуть бути як постійними, так і мати тимчасовий характер. Це ж стосується і часу появи патології. Так можливі випадки енцефалопатії, що присутні від народження, і які ніколи не змінюються, тоді як інші виникають після народження і з часом погіршуються.
 
До прикладу, хронічна травматична енцефалопатія відповідно до назви виникає при множинних травмах та пошкодженнях мозку. Типовою ситуацією даного типу енцефалопатії є заняття боксом та ураження від вибухів у військовослужбовців.

Гліцинова енцефалопатія є спадковим станом, при якому в мозку спостерігається аномально високий рівень амінокислоти. Найчастіше спостерігається у немовлят.

Печінкова енцефалопатія є результатом ураження печінки. Тоді як гіпертонічна форма захворювання є наслідком високого артеріального тиску, що тривалий час не лікується.

Це далеко не всі типи захворювання з якими можливо стикнутися за тих чи інших патологічних обставин.

Характерні ознаки

Тяжкість симптомів залежатиме від причини та перебігу енцефалопатії. До загальних проявів захворювання відносять:
  1. Порушення пам’яті та концентрації.
  2. Слабкість, в тому числі й м’язова.
  3. Підвищена сонливість.
  4. Апатія та депресія.
  5. Тремор та мимовільні посмикування.
  6. Труднощі при розмові або ковтанні.
  7. Судоми.

Основні причини

  1. Розвиток інфекційного процесу.
  2. Приймання певних лікарських препаратів.
  3. Діабетичний кетоацидоз.
  4. Ниркова недостатність.
  5. Онкологія.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та фізикального огляду з перевіркою неврологічних та психічних симптомів.
З метою підтвердження захворювання мозку лікар може призначити ряд діагностичних тестів. Серед яких лабораторні дослідження крові, електроенцефалограма, спинномозкова пункція, КТ та МРТ. В лабораторній практиці незамінним приладом для проведення одного з можливих досліджень крові є центрифуга лабораторна. Ознайомитися з різновидами приладів та придбати їх можливо в медичному маркеті ITMED.
 
Лікування енцефалопатії залежить від причини її виникнення. Призначена терапія може включати медикаментозне лікування (наприклад, антибіотики, протисудомні або вітамін B1) та оперативне втручання.  Так при наявності основного хронічного захворювання, наприклад такого як захворювання печінки, частіше виникають повторні епізоди енцефалопатії. Вони можуть потребувати постійного лікування. 

Також пацієнтові знадобиться проходження реабілітаційної терапії.

Деяким типам енцефалопатії, наприклад спадковим, неможливо запобігти. Однак в інших випадках внесення корективів у спосіб життя допоможе зменшити ризики розвитку захворювання. До прикладу це уникання алкоголю, правильне харчування, зменшення впливу токсинів.
 
Енцефалопатія може бути небезпечною для життя, якщо її не лікувати, або призвести до постійного пошкодження мозку. Тому при помічанні  будь-яких симптомів захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм