Перевозка больных

Седанов

Запалення сідничного нерва: причини та наслідки

Запалення сідничного нерва: причини та наслідкиЗапалення сідничного нерва - це боляче, неприємно і часто раптово. Чому воно трапляється, як його розпізнати і головне - що ж робити?

Причини і прояви запалення сідничного нерва

Запалення сідничного нерва по-іншому називається ішіас. Це запалення найдовшого нерва в організмі людини, який проходить від попереку до ступень. Тому больовий синдром різного ступеня інтенсивності може відчуватися і в попереку, і в ногах.

До ішіаса призводять такі причини:
  • Наявність протрузій та гриж міжхребцевих дисків, що тягне за собою защемлення нерва і його запалення.
  • Занадто інтенсивні фізичні навантаження.
  • Травми опорно-рухового апарату.
  • Переохолодження.
  • Інфекційні захворювання.
  • Пухлини в хребті.
При запаленні сідничного нерва людина відчуває сильний біль або в попереку, або в нозі (ногах), або і там, і там. Також симптомами ішіасу є поколювання й оніміння. Людині так боляче, що кожен рух для неї стає проблемою. В особливо важких випадках у хворого підвищується температура тіла, уражену ділянку набрякає, стає червоним, біль поширюється на сусідні ділянки тіла, також можливе відчуття печіння під час сечовипускання. У таких ситуаціях потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.

Що робити при запаленні сідничного нерва?

Допомогти при ішіасі може лікар-невролог. Самолікування при даному запаленні недоречне, оскільки може призвести до поглиблення проблеми.

Лікування ішіасу передбачає строгий постільний режим, використання медикаментів, які знімають запалення. Також лікар може призначити хворому фізіотерапію (електрофорез, прогрівання), масаж (але тільки після зняття гострого запалення), лікувальну зарядку.

Хронічний ішіас може призвести до порушення роботи органів малого тазу, і тоді хворому може знадобитися оперативне лікування. Щоб не допустити подібного розвитку подій, потрібно вчасно звертатися за лікуванням.

Профілактика запалення сідничного нерва - це здоров'я хребта. Якщо у вас є грижі або протрузії, потрібно велику увагу приділяти правильному фізичному навантаженні на хребет, плавати, займатися зміцнюючою гімнастикою, більше рухатися, менше сидіти, не піднімати важке. Крім того, варто уникати переохолодження.

Стежити за своєю поставою і здоров'ям хребта потрібно з юних років. Ось чому так важливо з дитинства займатися спортом, зміцнювати м'язи спини. Також важливо вміти правильно розподіляти навантаження на м'язи, коли піднімаєте важке, варто при цьому більше використовувати силу ніг і рук, а не надривати поперек. Якщо ж уберегти себе не вдалося і проблеми з хребтом вже є, про них завжди потрібно пам'ятати і тримати під контролем. Інакше запалення сідничного нерва може стати лише однією з багатьох серйозних проблем, пов'язаних зі здоров'ям хребта, які будуть переслідувати вас все життя.

Запалення сідничного нерва - це хвороба, яка ні в якому разі не передбачає самолікування. При будь-яких її перших проявах звертайтеся за медичною допомогою і суворо дотримуйтесь рекомендацій лікаря.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм