Перевозка больных

Седанов

Вплив алкоголю на здоров’я та мозкову діяльність людини

Вплив алкоголю на здоров’я та мозкову діяльність людиниАлкоголь згубно впливає практично на всі органи людського організму, проте найбільше страждає мозок. Спирт, що міститься у будь-якому алкогольному напої, швидко потрапляє з кров’ю у цей надважливий для нормальної життєдіяльності орган, починаючи інтенсивні руйнівні процеси.

Як алкоголь впливає на роботу мозку?

Під впливом спиртних напоїв у людини з’являються різноманітні порушення роботи кори головного мозку, через що й виникає алкогольне сп’яніння. При цьому страждають:
  1. Потилична частина головного мозку, яка контролює вестибулярний апарат. Через надмірне вживання алкоголю у п’яних людей порушується координація рухів.
  2. Так званий «моральний центр». Навіть при вживанні алкоголю у невеликих дозах у людини притупляється відчуття сорому, вона стає більш розкутою. У дуже п’яних людей повністю змінюється уявлення про моральність та елементарні правила поведінки.
  3. Частина мозку, що відповідає за пам’ять та спогади. Через надмірне вживання алкоголю людина забуває, що з нею було, де вона знаходилася і що робила. Усе через згубний вплив спиртного на мозок.
На фоні алкоголізму відбувається уповільнення та порушення нормальної роботи мозкових центрів, дуже страждають пам’ять та увага. Результат – глибокі зміни характеру та психіки людини. Відмічається поступове руйнування нормальних розумових процесів, спостерігається кардинальна зміна особистості, вона починає впевнено деградувати. Якщо зловживати алкоголем впродовж тривалого часу, деградація буде незворотною.

Ступінь впливу алкоголю на клітини мозку залежить від наступних факторів:
  • Кількості вживаного алкоголю та частоти його вживання.
  • Віку, у якому алкоголік почав пити, та тривалості періоду, впродовж якого спиртні напої вживалися регулярно.
  • Статі п’яниці, його спадкової схильності до алкоголізму.
  • Вживання спиртних напоїв матір’ю п’яниці під час вагітності. Встановлено, що допологові алкогольні отруєння суттєво збільшують ймовірність розвитку алкоголізму у майбутньої дитини в дорослому віці.
  • Стану здоров’я в цілому.
Під впливом алкоголю у людини розвивається безліч хвороб головного мозку, адже від нього гинуть клітини кори мозку. Також алкоголізм спричиняє нестачу вітаміну В1, що призводить до порушення основних мозкових функцій. При тривалому систематичному вживанні алкоголю може розвинутися така важка хвороба, як алкогольна енцефалопатія, для якої характерна емоційна нестабільність, порушення пам’яті, апатичність, загальне нездужання. Якщо хвороба виникає, це свідчить про перехід клінічного алкоголізму у фінальну стадію, за яким слідує смерть.

Вплив алкоголю на головний мозок жінки

Спиртні напої згубно впливають на мозок будь-якої людини, проте для жінок вони є найбільш страшними. Справа в тому, що особливості жіночого організму такі, що спиртне їм приносить надзвичайно велику шкоду. Численні клінічні дослідження показали, що у жінок-алкоголіків хвороби серця, цирози, проблеми з роботою нервової системи та інші порушення, які виникають через зловживання алкоголем, розвиваються набагато швидше, ніж у чоловіків.

Особливо небезпечним є алкоголізм під час вагітності, адже через нього страждає не лише жінка, а й плід. Після народження у дитини можуть бути серйозні хвороби головного мозку та інші вади розвитку.

Алкоголізм – це хвороба, яка надзвичайно негативно впливає на роботу головного мозку людини. Навіть незначні дози алкоголю негативно, хоча й короткостроково впливають на нормальне функціонування мозку. Якщо ж людина вживає постійно та багато, її організм весь час знаходиться у стані стресу, вона поступово втрачає свої розумові здібності, губить власну особистість. Єдиний порятунок – вчасно усвідомити проблему та побороти згубну звичку за допомогою ефективних методів лікування, поки зміни не стали незворотними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм