Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кардіогенний шок: основні симптоми порушення кровопостачання

Кардіогенний шок: основні симптоми порушення кровопостачанняМеханізм розвитку кардіогенного шоку полягає в порушенні постачання серцем крові до інших життєво важливих органів тіла. Внаслідок цього серце не може перекачувати достатню кількість поживних речовин, артеріальний тиск падає, а органи можуть почати відмовляти.

Даний стан потребує надання невідкладної медичної допомоги.

Характерні ознаки

  1. Раптова задишка.
  2. Тривожність.
  3. Надмірна пітливість кінцівок, вони стають холодними на дотик.
  4. Прискорене, але слабке серцебиття.
  5. Порушення сечовипускання (малий об’єм сечі або значна затримка).
  6. Швидка стомлюваність.
  7. Запаморочення та втрата свідомості.
  8. Больові відчуття у грудях, які тривають більше кількох хвилин або зникають, а потім повертаються.
При відсутності вчасного надання лікування існують високі ризики розвитку коми.
 
У більшості випадків вищевказані симптоми мають стрімкий розвиток. Однак чим швидше звернутися до ЕМД при появі скарг, тим успішніше буде лікування.

Основні причини

  1. Серцевий напад.
  2. Легенева емболія (раптове закорковування судини в легені).
  3. Тампонада перикарда (накопичення рідини навколо серця, внаслідок чого воно не в змозі повністю наповнюватися).
  4. Пошкодження клапанів серця.
  5. Фібриляція шлуночків.
  6. Шлуночкова тахікардія.
Окрім того розрізняють фактори, що підвищують ризики захворювання. Прикладом таких тригерів можуть бути захворювання клапанів серця, наявність в анамнезі перенесеного серцевого нападу або цукрового діабету, старший вік  та ін..

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, фізикального огляду (перевірка пульсу, показників АТ, кольору шкіри) та ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові, ЕКГ, ЕХО-КГ, рентгенографія. За необхідності можливе проведення катетеризації серця (ангіограма). Це дасть можливість виявити заблоковані або звужені артерії. 

У боротьбі з усуненням кардіогенного шоку дії лікаря будуть направлені на зменшення пошкодження серцевого м’яза та інших органів від нестачі кисню. Тактика лікування залежатиме від причини шоку. До прикладу, якщо причиною є серцевий напад лікар усуватиме закорковування серцевої артерії.
Аритмія потребує проведення кардіоверсії.
Прикладом медичних процедур для відновлення кровотоку через серце є стентування, встановлення балонного насосу в аорту, екстракорпоральна мембранна оксигенація. Якщо ліки та інші процедури не працюють для лікування кардіогенного шоку, лікар може порекомендувати операцію.

Якщо кардіогенний шок протікає у важкій формі або надання допомоги є досить тривалим, органи не отримають достатнього кисню через кров, що небезпечно тимчасовим або постійним пошкодженням органів. 

Найкращим способом запобігти кардіогенному шоку є зміни у способі життя, щоб підтримувати здоров’я серця та артеріальний тиск.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм