Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми звуження сонної артерії

Основні симптоми звуження сонної артеріїЛіва та права сонні артерії розташовуються збоку на шиї та являються великими судинами, функція яких полягає в перенесення насиченої киснем крові до передньої частини мозку. Це саме та ділянка, де знаходяться мислення, мова, сенсорні та моторні функції.

Каротидний стеноз або хвороба сонної артерії – це патологічний стан, що супроводжується звуженням або закорковуванням сонної артерії. 
 
Даний стан є загрозливим для життя, оскільки мозок потребує належного кровопостачання. В протилежному випадку існує небезпека інсульту.

На стеноз сонної артерії переважно впливає віковий фактор, оскільки захворювання зазвичай відбувається з часом, відповідно зростає й ризик інсульту. Інсульт називається «ішемічним», оскільки він припиняє кровопостачання частини мозку. Коли це блокування є постійним, клітини мозку або нейрони починають відмирати.

Характерні ознаки

Насамперед зауважимо, що стеноз сонної артерії може не мати симптомів. На жаль поява симптомів та скарг у більшості випадків вказуватиме на розвиток інсульту.
Симптоми інсульту включають:
  1. Порушення мовлення та навіть нездатність говорити.
  2. Утруднене ковтання.
  3. Втрата зору.
  4. Слабкість кінцівок та  частини обличчя, що супроводжується опущенням.
  5. Втрата пам'яті.
  6. Втрата свідомості.
Поява будь-яких вищевказаних ознак потребує негайного звернення за медичною допомогою.

Основні причини

У більшості випадків причиною стенозу є накопичення відкладень холестерину, жиру, кальцію та інших речовин, що разом називаються бляшками. Вони накопичуються на оболонках сонної артерії. Безпосередньо такі наростання бляшок діагностується як атеросклероз.
 
Механізм розвитку стенозу полягає у звуженні отвору сонної артерії внаслідок збільшення розмірів накопичення.

До факторів ризику з розвитку стенозу відносять куріння, високий рівень холестерину, високий артеріальний тиск, цукровий діабет, ожиріння.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі встановлення даних анамнезу та фізикального огляду. Додаткові тести можуть допомогти лікарю підтвердити діагноз каротидного стенозу. До переліку необхідних досліджень можна віднести УЗД сонної артерії, ангіограму комп'ютерної томографії, магнітно-резонансну ангіограму тощо.
 
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання та буде направлена на зупинення його прогресування. Так легка форма стенозу потребуватиме дотримання медикаментозної терапії (антитромбоцитарні препарати). Сильне закорковування судини усувається за допомогою оперативного втручання - каротидної ендартеректомії.

Також лікування основної причини стенозу має важливе значення. Тобто при наявності шкідливих звичок відбувається відмова від них, наприклад при курінні. Гіпертонія, діабет та високий рівень холестерину потребуватимуть дотримання дієти, фізичної активності та приймання медикаментозної терапії. Першочергово контроль наявних порушень дасть можливість знизити ризики безпосередньо каротидного стенозу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм