Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Високий та низький артеріальний тиск: у чому небезпека?

Високий та низький артеріальний тиск: у чому небезпека?Артеріальний кров’яний тиск – це тиск, який кров здійснює на стінки судин (артерій) при кожному ударі серця. Максимальний тиск, який виникає при скороченні серця, називається систолічним. Це більша цифра у показнику тиску, яка вказується першою. Коли серце розслабляється, тиск на судини стає мінімальним і називається діастолічним (менша цифра, що вказується другою).

Всесвітня організація охорони здоров’я за норму вважає показники артеріального тиску у межах: від 100-110/70 до 120-140/90 мм рт. ст. Хронічно високий тиск називається гіпертонією, хронічно низький – гіпотонією. І одна, й інша хвороба мають негативні наслідки на здоров’я та самопочуття людини.

У чому небезпека високого артеріального тиску?

Підвищення тиску на кожні 10 мм рт. ст. збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 30%. Саме хвороби серця та судин і визнаються ВООЗ як найбільш поширена причина смертності у світі. Про гіпертонію слід знати, що вона:
  1. У 7 разів підвищує ризик інсульту.
  2. У 4 рази частіше провокує ішемічну хворобу серця.
  3. У 2 рази збільшує ризик розвитку уражень судин ніг.
Високий артеріальний тиск є причиною наступних проблем:
  • хронічного сильного головного болю;
  • слабкості;
  • запаморочення.
Підвищений артеріальний тиск – одне з найбільш розповсюджених захворювань у світі, майже кожна десята доросла людина страждає на гіпертонію. Мова йде про стійке підвищення тиску крові на крупні артерії, при цьому показник систолічного тиску перевищує 140 мм рт. ст., а діастолічного – 90 мм рт. ст. Якщо проблема існує, слід розуміти її небезпечність та постійно контролювати свій тиск за допомогою його вимірювання до декількох разів на день. Тримати гіпертонію під контролем допомагають спеціальні препарати, проте їх вживати можна лише після призначення лікаря, який правильно розрахує дозування.

У чому небезпека низького артеріального тиску?

Знижений артеріальний тиск теж є доволі поширеною проблемою, хоча все ж таки зустрічається рідше, ніж підвищений. Гіпотонія значно погіршує якість життя людини, її головними симптомами є:
  • в’ялість;
  • блідий колір шкіри;
  • хронічна втома;
  • погана концентрація уваги;
  • задишка;
  • апатія;
  • пітні долоні та стопи;
  • знижена температура тіла (особливо зранку).
Через гіпотонію тонус судин та м’язів знижується, вона може розвиватися як результат нервового перенапруження, інфекційних захворювань, неправильного харчування.
  1. Хронічно знижений артеріальний тиск призводить до:
  2. Суттєвого зниження працездатності, погіршення роботи мозку.
  3. Збоїв у менструальному циклі жінки.
  4. Постійних мігреней.
Гіпотонія частіше зустрічається у жінок, особливо тих, які займаються розумовою працею та мало рухаються. Але і надмірні фізичні навантаження також можуть стати причиною зниження тиску, тож в усьому треба знати міру.

Побороти гіпотонію можна шляхом корегування свого способу життя: спати не менше 8 годин на добу, правильно харчуватися, не забувати про прогулянки на свіжому повітрі та помірні фізичні навантаження. Якщо це не допомагає, лікар може призначити медикаментозне лікування. Почати треба з відвідування ендокринолога, щоб виключити гормональний характер проблеми.

Слід розуміти, що у будь-якої, навіть цілком здорової людини, артеріальний тиск не буває постійно нормальним. Він може підвищуватися під час, наприклад, бігу чи через стрес. Проте після того, як фактор впливу усунено, тиск повинен прийти до норми через 5-10 хвилин. Якщо цього не відбувається, значить існують певні проблеми.

І гіпертонія, і гіпотонія мають негативні наслідки для людини. Тож слід навчитися контролювати свій артеріальний тиск, щоб покращити якість життя та не допустити розвиток небезпечних хвороб.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм