Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому восени загострюються серцево-судинні захворювання?

Чому восени загострюються серцево-судинні захворювання?Хвороби серця та судин – одна із найбільш розповсюджених причин людської смертності. Неправильне харчування, шкідливі звички, погана спадковість призводять до того, що інфаркти та інсульти перестали бути хворобами віку, дедалі більше молодих людей страждають на них.  Вчені виявили, що ризик розвитку інфаркту міокарда пов’язаний ще й з тим, яка зараз пора року – тепла, чи холодна. Виявляється, пізньої осені та взимку серцево-судинні хвороби більш розповсюджені, ніж навесні та влітку. З чим же пов’язана така закономірність?

Передумови виникнення захворювань серця восени

Осінь – це сезон загострень для багатьох недугів: і шлунково-кишкового тракту, і дихальної системи, і суглобів, і, звичайно ж, серця та судин. В університеті швейцарського міста Лозанна впродовж цілих десяти років проводилося дослідження, у якому брали участь люди віком від 35 до 80 років із США та країн Західної Європи. Вчені, причетні до даної роботи,  стверджують, що ймовірність розвитку інфаркту міокарда та ризику смерті від нього пропорційно збільшується зі зниженням середньодобової температури повітря. Під час дослідження враховувались такі параметри, як артеріальний тиск, рівень глюкози та холестерину в крові, об’єм талії та індекс маси тіла людини. Заміри даних параметрів робили декілька разів на рік як в теплу, так і в холодну пори року.

Виявилося, що найбільше зниження температури впливає на людей віком від 45 років. У них з настанням холодів підвищуються показники артеріального тиску, рівень холестерину та збільшується обсяг талії. Надмірна вага, закупорка судин, стрибки тиску є прямими причинами інфаркту. Як стверджують експерти, тиск восени збільшувався в середньому на 3,5 мм рт.ст., рівень холестерину – на 0,24 ммоль/л, талія ставала товщою на 1 см порівняно з літнім періодом. Варто зазначити, що зв’язку між рівнем глюкози в крові та порою року виявлено не було.

Як убезпечити себе від серцево-судинних захворювань восени?

У природи немає поганої погоди, тому треба вміти пристосовувати свій організм до її змін. І якщо на атмосферний тиск вплинути неможливо, то вберегти свої судини від зайвого холестерину, а талію від жирових відкладень цілком реально.

Правильне, збалансоване харчування – запорука здорових судин та серця. Слід вживати такі продукти, як гранат, спаржа, броколі, журавлина, авокадо, зелений чай. Вони допоможуть очистити артерії від зайвих відкладень солі, які спричиняють закупорки та небезпечні хвороби.

Ще один дієвий метод профілактики інфарктів, актуальний саме восени, – заняття спортом. Адже саме в цей період робота стає більш «сидячою», ми багато часу проводимо вдома, в транспорті, в офісі. Убезпечити себе від зайвої ваги та допомогти серцю покликані кардіотренування, помірні навантаження в тренажерному залі, ранковий біг. Все це допоможе сприймати похолодання з оптимізмом, бути гарним та здоровим, не допустити розвитку серцево-судинних захворювань.
 
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм