Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гепатит: особливості протікання основних типів захворювання

Гепатит: особливості протікання основних типів захворювання28 липня відзначається Міжнародний День боротьби з вірусними гепатитами, з метою здійснення допомоги особам, які страждають на це складне захворювання печінки.  Тому розберемо, одні з найпоширеніших форм гепатиту.

Гепатит– це патологія, яка часто викликається вірусами в організмі, нераціональним харчуванням або вживанням алкоголю.  Патологія викликає гостре або хронічне дифузне запалення печінки, органу який має життєво важливе значення для організму.  До перших ознак гепатиту належить розлад шлунка, жовтяниця очей та зміни кольору з боку сечі.

Токсичний гепатит

Викликається внаслідок впливу лікарських препаратів або хімічних речовин на тканини печінки, через що надалі в ній розвивається запальний процес.

Найчастіше це деякі види медичних препаратів, наркотичних засобів або ж хімічні речовини на основі вуглецю.

Токсичний гепатит містить в собі медикаментозний гепатит, який викликається внаслідок токсичного впливу на печінку певних добавок, вітамінів або медикаментів.  Наприклад, протисудомні, нейролептики, нестероїдні протизапальні препарати, протитуберкульозні препарати в поєднанні з антибактеріальною терапією та ін. Особливо вразливі навіть до найбезпечніших ліків літні люди та відповідно ті, що мають в анамнезі вірусний гепатит.

Також до різновиду токсичного гепатиту входить хімічно-індукована форма захворювання.  Вона викликається впливом хімічних речовин на печінку шляхом вдихання або при контакті зі шкірою.

Прояви токсичного та медикаментозного гепатиту
  • больові відчуття в м'язах, суглобах;
  • поява висипань на шкірі, з можливою сверблячкою;
  • озноб;
  • нудота та блювота;
  • поява жовтизни очей та шкірних покривів;
  • відсутність апетиту.
Всі вищевказані симптоми мають певну схожість з іншими патологіями, тому важливо провести повну діагностику.  Вона охоплює призначення лабораторних аналізів крові: функціональні проби печінки, електролітна панель, загальний аналіз.  З інструментальних методів діагностики призначають УЗД, КТ, МРТ, біопсія тканин печінки.  Важливо встановити зв'язок із застосуванням ліків або впливу токсину з порушенням функціонування печінки.

Лікування характеризується виключенням надалі токсичного впливу речовини на печінку, шляхом внесення корективів в спосіб життя пацієнта.

Алкогольний гепатит

Пошкодження печінки відбувається шляхом вживання етанолу та етилового спирту.  Крім виникнення порушення в самій печінці, починають страждати й інші життєво важливі органи, в першу чергу з'являється психологічна залежність від спиртного.

Клінічна картина характеризується проявом жовтяниці, асциту, набряку та ознаками печінкової недостатності.  Однак можливі випадки, коли алкогольний гепатит тривалий час може ніяк себе не проявляти.  Тому діагностика складається з ретельного збору анамнезу, проведення огляду та аналізу клінічної картини.  Також необхідно провести ряд лабораторних та інструментальних методів діагностики.

Основа лікування та його успішність залежить від повного утримання від алкоголю, з додатковим призначенням вітамінів й дієти.

Аутоімунний гепатит

Захворювання має хронічний характер та проявляється пошкодженням паренхіми печінки.  Причини його виникнення до кінця не вивчені, але в більшості випадків аутоімунний гепатит має генетичну схильність.

Прояв гепатиту може бути абсолютно різним, та залежати від віку й загального стану людини.  Дуже часто це можуть бути прості напади безпричинної втоми, ниючі слабкі болі в правому підребер'ї, свербіж шкіри та метеоризм.  У жінок репродуктивного віку спостерігаються зміни гормонального фону (порушується МЦ).

З метою діагностики крім стандартних досліджень, важливо виключити інші патології печінки.  У цих випадках можливе проведення біопсії.

Лікування передбачає призначення кортикостероїдів, з подальшим прийманням протягом декількох років імуносупресивних препаратів.

Пам'ятайте про небезпеку гепатиту, й при виникненні будь-яких його проявів своєчасно зверніться за допомогою.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм