Хвороби брудних рук: сезон кишкових інфекцій розпочато
Напередодні літньої спеки та масових пікніків на природі актуальності набуває тема кишкових інфекцій. Ми часто хворіємо кишковими розладами через недотримання правил обробки рук, продуктів і неправильне зберігання їжі. Збудники кишкових інфекцій найчастіше потрапляють в організм з їжею або через брудні руки. Тому гострі кишкові захворювання (ГКЗ) ще називають "хворобами брудних рук". Саме час згадати основні заходи профілактики кишкових інфекцій, щоб зберегти здоров’я собі і близьким людям.
На кишкові розлади найчастіше хворіють малі діти, бо познаючи навколишній світ вони чіпають руками землю, пісок, тварин, рвуть квіти і рослини, а потім тягнуть брудні руки в рот. Також більше схильні до кишкових інфекцій люди з ослабленим імунітетом. Заразитися ГКЗ можна вживаючи несвіжу їжу, тому важливо правильно зберігати, обробляти продукти і не купувати вже готову їжу (фаст-фуд, пиріжки і т.д.) на стихійних ринках, де явно помітні антисанітарні умови.
Окремо зберігайте сирі і вже готові до вживання продукти, ретельно мийте овочі і фрукти перед вживанням, добре термічно обробляйте м'ясо, яйця, морепродукти. Важливо правильно зберігати вже готову їжу: готові страви слід поміщати в холодильник відразу ж після того, як вони охололи. Пийте лише очищену або кип'ячену воду. Не купуйте готову їжу на стихійних ринках або якщо маєте підозру, що продукти пролежали на спеці весь день. І особливо ретельно стежте за маленькими дітьми, щоб вони менше тягнули до рота брудні руки і різні речі.
Автор: Светлана Евсеева
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна
Як відбувається зараження кишковими інфекціями
Збудники різних інфекційних захворювань можуть перебувати на термічно необроблених і брудних продуктах, у ґрунті, на поверхнях дверей тощо. Мікроби залишаються на руках, якщо не помити їх після відвідування туалету, після роботи на городі або в саду. Якщо не вимити руки і торкатися обличчя, брати їжу, гризти нігті і т.д., то легко заразитися ГКЗ. Влітку висока температура повітря ще більше сприяє активації мікробів і зараженню кишковими інфекціями.На кишкові розлади найчастіше хворіють малі діти, бо познаючи навколишній світ вони чіпають руками землю, пісок, тварин, рвуть квіти і рослини, а потім тягнуть брудні руки в рот. Також більше схильні до кишкових інфекцій люди з ослабленим імунітетом. Заразитися ГКЗ можна вживаючи несвіжу їжу, тому важливо правильно зберігати, обробляти продукти і не купувати вже готову їжу (фаст-фуд, пиріжки і т.д.) на стихійних ринках, де явно помітні антисанітарні умови.
Симптоми кишкової інфекції і харчового отруєння
До кишкових інфекційних хвороб належать такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, стафілококова інфекція, ешіріхіоз і ін. Залежно від типу збудника, ступеня інфікування і міцності імунітету людини, кишкові інфекції можуть проявлятися як гострими симптомами, так і лише болем в животі. Основні ознаки кишкового розладу це :- нудота, блювота
- діарея (пронос)
- висока температура
- біль в животі, здуття, метеоризм
- сильна спрага, сухість у роті.
Як уникнути кишкових інфекцій
При підозрі на кишкову інфекцію не варто займатися самолікуванням, самостійно приймати антибіотики або користуватися народними засобами. Оскільки тільки фахівець може з'ясувати справжню причину захворювання і підібрати правильний метод лікування. До приїзду «швидкої» потерпілому слід вживати більше рідини і викликати блювоту, якщо її немає. Запам'ятайте прості правила профілактики кишкових інфекцій: по перше, не забувайте ретельно мити руки після відвідування туалету, повернення з вулиці і перед вживанням та приготуванням їжі.Окремо зберігайте сирі і вже готові до вживання продукти, ретельно мийте овочі і фрукти перед вживанням, добре термічно обробляйте м'ясо, яйця, морепродукти. Важливо правильно зберігати вже готову їжу: готові страви слід поміщати в холодильник відразу ж після того, як вони охололи. Пийте лише очищену або кип'ячену воду. Не купуйте готову їжу на стихійних ринках або якщо маєте підозру, що продукти пролежали на спеці весь день. І особливо ретельно стежте за маленькими дітьми, щоб вони менше тягнули до рота брудні руки і різні речі.
Автор: Светлана Евсеева
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна