Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке ентеровірусна інфекція? Як з нею боротися?

Що таке ентеровірусна інфекція? Як з нею боротися?Ентеровірусні інфекції – це групи захворювань, які виникають через потрапляння до організму РНК-вмісного вірусу, багато з яких є патогенними для людини. Зазвичай ентеровірус проявляється загальною інтоксикацією організму і на сьогодні є доволі розповсюдженим. Як же можна вберегтися від зараження, та що робити, якщо інфекція все ж спіткала людину?

Причини та симптоми ентеровірусних інфекцій

Заразитися на ентеровірус можна від хворої людини або ж від носія, який не є хворим, а є лише переносником інфекції. Найчастіше на ентеровіруси хворіють діти. Передається він фекально-оральним та харчовим шляхом, тому й кажуть, що людина отруїлася під час вживання їжі. Часто зараження відбувається через заражені овочі та фрукти, які були погано вимиті. Ентеровірус потрапляє на плоди під час поливу стічними водами, а потім нам на стіл. Також ентеровірус може передаватися через брудні руки побутовим шляхом.

Інкубаційний період хвороби триває від 2 до 7 днів. Симптоми є досить різноманітними. Головними з них є:
  • підвищення температури тіла, яка може досягати 39-40°С і тривати впродовж декількох днів;
  • головний біль;
  • нудота;
  • блювання;
  • діарея;
  • біль у животі;
  • шкірні висипання.
Загалом мова йде про симптоми інтоксикації організму, які можуть проявлятися з різним ступенем інтенсивності.

Що робити при ознаках ентеровірусної інфекції?

При появі перших ознак ентеровірусу слід звернутися за консультацією до лікаря. Якщо стан людини дуже важкий, мова йде про сильну інтоксикацію та зневоднення, може бути необхідно викликати швидку допомогу.

Лікування є симптоматичним та направленим на зняття проявів інтоксикації. Воно не завжди потребує перебування у стаціонарі, проте якщо є прояви зневоднення, а хворого неможливо напоїти через постійне блювання, краще не ризикувати та поїхати до лікарні. Також буває необхідна корекція водно-електролітного балансу, яка проводиться певними препаратами за призначенням лікаря. Якщо стан для життя є загрозливим, може знадобитися інтенсивна терапія та реанімаційні дії.

Якщо допомога буде надана невчасно або неправильно, можливий розвиток у хворого таких ускладнень, як пневмонія, гостра дихальна недостатність, зневоднення. Буває ентеровірусний менінгіт, при ньому можливий набряк мозку, епілептичні напади, психічні розлади, смерть пацієнта.

Профілактика ентеровірусу

Найперша профілактика ентеровірусної інфекції – дотримання правил особистої гігієни та санітарно-епідеміологічних норм з приготування та вживання їжі. Треба не забувати про важливість миття рук з милом, про необхідність ретельного миття овочів, фруктів, ягід перед їх вживанням, про термічну обробку харчових продуктів. Слід привчати до чистоти своїх дітей, проводити роз’яснювальну роботу в дитячих садочках та школах.

Щодо більш глобальних профілактичних засобів, то вони включають в себе знезараження стічних вод, дотримання санітарного контролю над продуктами у закладах громадського харчування, контроль над промисловими відходами та потраплянням їх до стічних вод. Всі ці заходи повинні проводитися на державному, регіональному та місцевому рівні.

Найбільше треба покладатися на себе та не допускати потрапляння вірусу до організму через немиті руки чи продукти. Ентеровірусів є дуже багато, одні з них є досить безпечними, інші є причиною важких небезпечних хвороб. Тож краще не ризикувати та вживати всіх можливих профілактичних засобів з уникнення зараження.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм