Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірус Коксакі: на що захворіли туристи в Туреччині?

Вірус Коксакі: на що захворіли туристи в Туреччині?На початку серпня у ЗМІ та соціальних мережах були повідомлення щодо вірусу Коксакі, який циркулює в Туреччині, та про українських туристів, які ним заразилися. Щоб розуміти, наскільки небезпечним він є, варто знати про його симптоматику та можливі наслідки. Це, безумовно, є актуальним влітку, коли сезон відпусток ще триває.

Що таке вірус Коксакі?

Коксакі – це ентеровірус, який передається як кишкова інфекція, рідко – повітряно-крапельним шляхом. Він відрізняється тим, що дає яскраву клінічну картину через наявність висипань, розташованих на кінцівках та в роті. По-іншому вірус називають «нога-рука-рот». Висипання нагадують бульбашки, які потім лопаються та можуть вкриватися виразками.

ЗазвичайВірус Коксакі: на що захворіли туристи в Туреччині? симптоми вірусу Коксакі проявляються через 2-10 днів після зараження. До них належать:
  • підвищення температури тіла;
  • головний біль;
  • висипання на шкірі ніг та рук і на слизових роту, яке схоже на невеличкі бульбашки, що потім лопаються;
  • біль у м’язах;
  • діарея;
  • нудота, можливе блювання.
Вірус Коксакі є досить стійким у зовнішньому середовищі. Якщо людина знаходиться в епіцентрі поширення вірусу, їй слід велику увагу приділити гігієні: часто ретельно мити руки, овочі та фрукти перед вживанням, проводити дезінфекцію у приміщеннях тощо.

Заразитися вірусом можна, купаючись у водоймищах, також він може передаватися повітряно-крапельним та тактильним шляхом. Найбільше Коксакі уражує шлунково-кишковий тракт, він швидко поширюється та легко передається від людини до людини. Активується вірус у теплу пору року.

Чому вірус Коксакі є таким небезпечним?

Вірус Коксакі виділяють серед інших через можливі важкі наслідки для здоров’я хворого. У дітей він часто викликає дуже високу температуру тіла – до 40 °С, яка може триматися більше тижня, її важко знижувати. Також Коксакі може уражувати серце, стати причиною серцевої недостатності, міокардиту, перикардиту. Якщо вірус шкодить центральній нервовій системі, людина може захворіти на менінгіт, у неї може статися параліч. Також ураження можуть зазнати очі, легені, кишечник.
Раніше вірус Коксакі вважали дитячою інфекційною хворобою, проте зараз від нього страждає все більше дорослих. Типовим є зараження усіх членів сім’ї.

Як лікувати вірус Коксакі?

Оскільки це вірус, а не бактерія, він не лікується антибіотиками. Лікування є симптоматичним – якщо температура дуже висока, її треба знижувати парацетамолом чи ібупрофеном. Висипання краще обробити антисептиком, полоскати рот спеціальними розчинами, які полегшать неприємні відчуття. Слід дотримуватися постільного режиму, щоб максимально зменшити навантаження на всі системи та органи, пити багато теплої рідини. Для вироблення антитіл проти вірусу організму знадобиться 5-7 днів. Якщо хвороба протікає спокійно, і ситуація знаходиться під контролем, можна лікуватися вдома, за умови різкого погіршення стану хворого його направляють до стаціонару.

Імунітет до вірусу Коксакі формується після перенесеного захворювання, але варто розуміти, що це відбувається лише по відношенню до певного його типу. Якщо людина заразиться вірусом Коксакі, але іншого типу, то вона знову буде відчувати його симптоми.

Тож чи безпечно зараз відпочивати в Туреччині? Важко відповісти однозначно, адже офіційно карантин не оголошено, проте випадки інфікування є. Якщо все ж відпустку заплановано, і міняти плани ви не збираєтеся, слід дуже уважно поставитися до питань особистої гігієни та гігієни дітей: руки треба дуже часто та ретельно мити, декілька разів на день приймати душ, особливо після купання у басейні, руки не можна класти до рота (актуально для дітей). Від купання в басейні краще взагалі утриматися. Крім того, поцікавтесь у вашій страховій компанії, що саме покриває страховка, куди можна звернутися за медичною допомогою у разі виявлення симптомів вірусу Коксакі, і скільки це буде коштувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм