Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кір: чому такою небезпечною може бути дитяча хвороба?

Кір: чому такою небезпечною може бути дитяча хвороба?Нині в Україні все частішими є випадки захворюваності на кір, і в основному ця недуга спіткає дітей. Кір може стати причиною ряду важких ускладнень і бути небезпечною для людини, тому важливо знати про причини виникнення хвороби та доступні засоби профілактики.

Що таке кір? Чому виникає хвороба?

Кір – це інфекційна вірусна хвороба, для якої характерні симптоми інтоксикації організму, лихоманка, висипання. Вірус кору уражує переважно епітеліальні клітини, а тому ушкодження зазнають шкірні покриви, слизові оболонки очей, ротової порожнини, органів дихання. У деяких випадках вірус проникає до центральної нервової системи, кісткового мозку, печінки, селезінки та інших внутрішніх органів.

Вірус кору поза межами людського організму швидко гине від впливу факторів зовнішнього середовища. Передається він повітряно-крапельним шляхом, джерелом інфекції є хвора людина. Повторне зараження кором буває вкрай рідко, зазвичай до хвороби формується стійкий імунітет після її закінчення. Щеплення забезпечує імунітет людини до кору строком приблизно на 15 років.

Перебіг та симптоматика хвороби

Ознаки кору є різними залежно від періоду протікання хвороби. Інкубаційний період кору становить близько 2-х тижнів, інколи більше. Після цього захворювання починає проявлятися гострими симптомами. До них належать:
  • головний біль;
  • загальна слабкість;
  • зниження апетиту;
  • порушення сну;
  • підвищення температури тіла;
  • нежить;
  • сухий кашель;
  • кон’юнктивіт, набряк повік;
  • світлобоязнь.
Наступний період знаменується появою характерного висипання на шкірі. Кір: чому такою небезпечною може бути дитяча хвороба?Спочатку висипання виникає за вухами та на волосяній частині голови, далі воно поширюється на обличчя, шию, верхню частину грудей. На наступний день висипання покриває тулуб та верхню частину рук людини. На третю добу воно з’являється на нижніх кінцівках та на руках, а на обличчі стає більш блідим.

Висипання зазвичай крупне, воно зливається у великі зони. Під час його активного розповсюдження по тілу у хворого загострюються перелічені вище симптоми кору.

Далі, коли ознаки хвороби поступово проявляються слабше, висипання стає блідим, перетворюється на світло-коричневі плями. Залишкова пігментація зникає впродовж наступних 5-7 днів, після цього шкіра може лущитися. Впродовж декількох тижнів, а іноді й місяців після закінчення хвороби людина залишається дуже вразливою до бактеріальних та вірусних інфекцій, кір дуже сильно пригнічує імунітет.

Ускладнення після кору

Чому ж така велика увага приділяється дитячій хворобі, якою до винайдення вакцинації хворіли майже всі? Відповідь проста: від кору бувають важкі ускладнення, які можуть призвести навіть до смерті пацієнта. Можливі ускладнення зі сторони дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи. Ця хвороба може спровокувати ларингіт, отит, бронхіт, пневмонію, коревий енцефаліт, менінгіт тощо.

Профілактика кору

Єдиним засобом профілактики кору є вакцинація. За календарем щеплень, прийнятим в Україні, щеплення від кору, краснухи та паротиту робиться двічі за життя: в 1 та 6 років. Імунізація не захищає на 100% від хвороби, проте у разі зараження кір буде протікати у легкій формі без небезпечних для життя ускладнень.

Кір – це вірусна інфекція. Сама по собі вона не є вкрай небезпечною, проте її особливістю є тяжкі ускладнення. Крім того, найчастіше захворювання притаманне саме дітям, тому завдання дорослих – захистити їх від можливої небезпеки.

Читайте також: Кір крокує Україною, єдиний захист - вакцинація

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм