Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кір крокує Україною, єдиний захист – вакцинація

Кір крокує Україною, єдиний захист – вакцинація15 червня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 2 відбувся прес-брифінг стосовно епідеміологічної ситуації з кором в Україні. У заході взяли участь голова бюро ВООЗ в Україні Марте Еверард, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс та заступник міністра охорони здоров’я України Оксана Сивак.

Головною темою доповідей було збільшення випадків захворюваності на кір в Україні та пропагування вакцинації як єдиного ефективного методу боротьби з хворобою. Було зазначено, що всі діти до досягнення 6-річного віку обов’язково повинні двічі отримати вакцину проти кори. Тільки у такому разі можна говорити про формування імунітету у дитини до цієї хвороби. На сьогодні в Україні доступною є комбінована вакцина від кору, паротиту та краснухи (КПК), яку закуповує ЮНІСЕФ.

Кір – це хвороба, яку можна попередити шляхом вакцинації, вона є досить важкою, від її ускладнень можна померти. Наразі в Україні є близько 900 тисяч доз вакцини КПК, щеплення дитині можна зробити безкоштовно у поліклініці. Особливо актуальним питання захисту дітей стає влітку, коли вони відправляються до літніх таборів і контактують з великою кількістю інших дітей.

Дорослим від кору треба вакцинуватися лише у тому випадку, якщо в дитинстві їм не було зроблено двох необхідних щеплень. Наразі безкоштовними вакцинами від кору держава забезпечує лише дітей, дорослі люди мають імунізуватися за свій рахунок.

Станом на 2016 рік рівень вакцинації дітей від кору в Україні складав усього 46%, що є надзвичайно низьким показником. До кінця 2017 року МОЗ планує довести цей показник до 90%. Для формування колективного імунітету необхідний рівень охоплення приблизно 95%, тож ще є над чим працювати.

В Україні ситуація зі щепленнями є найгіршоюКір крокує Україною, єдиний захист – вакцинація у Європейсько-Азіатському регіоні ВООЗ. 50% нещеплених дітей з цього регіону проживає саме в нашій державі.
Нагадаємо, станом на 13 червня 2017 року в Україні зафіксовано 735 випадків кору. Більша частина хворих, 536 – це діти та підлітки. В минулому році за цей самий проміжок часу було зафіксовано лише 10 випадків кору на території країни. Найгірша ситуація із захворюваністю у Івано-Франківській та Одеській областях, усього хворобу зафіксовано у 15 регіонах України.

Експерти МОЗ, ВООЗ та авторитетних міжнародних організацій рекомендують вакцинувати своїх дітей за Календарем профілактичних щеплень. Якщо у зазначений строк дитину не вакцинували, можна зробити це пізніше. Головне – захистити її від небезпечних інфекційних хвороб, однією з яких є кір.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED