Чому виникає осіннє загострення гастриту? Як з ним боротися?
80% гастриту протікає в хронічній формі, при цьому зазвичай хвороба загострюється восени та навесні. Чому ж це відбувається саме в період міжсезоння, та чи можна вжити профілактичних заходів із запобігання загострення гастриту?
При підвищеній кислотності шлунку з денного раціону слід виключити продукти, які стимулюють виділення шлункового соку. До них належить алкоголь, міцна кава та чай, копчені, гострі, смажені страви. У такому разі найкращою дієтою буде вживання легких супів, овочевих рагу та пюре, парових рибних котлет. Найкраще готувати варену, тушковану їжу або ж страви, приготовані на пару. Також лікар може призначити певний вид мінеральної води.
При зниженій кислотності шлунку його слизову оболонку не можна подразнювати. У такому разі варто забути про свіжу випічку, жирне м’ясо, так само під заборону потрапляють гострі, жирні, копчені страви. Рекомендовано вживати м’ясні та рибні бульйони, рідкі каші на воді, парові котлети, ягідні киселі.
При наявності хронічного гастриту лікарі дають наступні поради:
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Чому гастрит загострюється восени?
Восени є декілька факторів, які впливають на загострення гастриту. До них належать:- Похолодання.
- Зміна режиму харчування.
- Зниження імунітету.
- Зміна емоційного фону.
Чи можна запобігти осінньому загостренню гастриту?
Симптомами загострення гастриту є:- гострий або ниючий біль у верхній частині живота;
- здуття;
- відрижка;
- печія;
- втрата апетиту.
- Відмовитися від продуктів, які провокують загострення, або ж різко обмежити кількість їх споживання. До їжі, яка потрапляє під табу, належить свіжа випічка, включаючи й хліб, супи та борщі на м’ясних бульйонах, жирні сорти м’яса, ковбаси, кислі овочі та фрукти, молоко, алкоголь (особливо його вживання на голодний шлунок). Також слід забути про чіпси, солоні горішки, солодкі газовані напої.
- Обов’язково повноцінно снідати.
- Забути про перекуси.
- Забезпечити організму достатні фізичні навантаження.
- Більше відпочивати, уникати стресів.
Гастрит все-таки загострився: що робити?
Якщо загострення уникнути не вдалося, не треба панікувати. Нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту можна за допомогою дієти.При підвищеній кислотності шлунку з денного раціону слід виключити продукти, які стимулюють виділення шлункового соку. До них належить алкоголь, міцна кава та чай, копчені, гострі, смажені страви. У такому разі найкращою дієтою буде вживання легких супів, овочевих рагу та пюре, парових рибних котлет. Найкраще готувати варену, тушковану їжу або ж страви, приготовані на пару. Також лікар може призначити певний вид мінеральної води.
При зниженій кислотності шлунку його слизову оболонку не можна подразнювати. У такому разі варто забути про свіжу випічку, жирне м’ясо, так само під заборону потрапляють гострі, жирні, копчені страви. Рекомендовано вживати м’ясні та рибні бульйони, рідкі каші на воді, парові котлети, ягідні киселі.
При наявності хронічного гастриту лікарі дають наступні поради:
- Пройти обстеження на наявність у шлунку бактерії Helicobacterpylori, яку вважають однією з головних причин появи даної хвороби. Якщо її буде знайдено, треба пройти курс антибактеріальної терапії за призначенням лікаря.
- Кинути палити. Паління дуже негативно впливає на стан слизової оболонки шлунку та часто є фактором провокування загострення хронічного гастриту.
- Зробити УЗД-обстеження усіх органів шлунково-кишкового тракту, адже часто гастрит є супутнім ускладненням інших хвороб цих органів (печінки, жовчного міхура, підшлункової).
- Намагатися менше нервувати, адже стрес провокує запалення шлунку.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Чем опасно нарушение микрофлоры кишечника или еще раз о дисбактериозе
- Боль в области пупка: о каком заболевании это говорит?
- Синдром Жильбера: що це за хвороба, на що може впливати?
- Нудота та неприємний запах з рота можуть вказувати на застій жовчі
- Язвенная болезнь желудка: следствие стресса или неправильного питания?