Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникає осіннє загострення гастриту? Як з ним боротися?

Чому виникає осіннє загострення гастриту? Як з ним боротися?80% гастриту протікає в хронічній формі, при цьому зазвичай хвороба загострюється восени та навесні. Чому ж це відбувається саме в період міжсезоння, та чи можна вжити профілактичних заходів із запобігання загострення гастриту?

Чому гастрит загострюється восени?

Восени є декілька факторів, які впливають на загострення гастриту. До них належать:
  • Похолодання.
  • Зміна режиму харчування.
  • Зниження імунітету.
  • Зміна емоційного фону.
Яким же чином вони пов’язані з гастритом? Все просто: перед роботою вранці людина часто не встигає поснідати, а щоб потім із теплого офісу не виходити на холодну вулицю, надає перевагу перекусам прямо на робочому місці. Як правило для цього найбільше підходять різні бутерброди, булочки, печиво. У результаті повноцінного сніданку організм так і не отримує. До цього ще слід додати нестачу фізичної активності, брак сонячного світла, який негативно впливає на емоційний стан, перевтому, стрес, надмірно ситну вечерю, і напад гастриту забезпечено. Також восени, коли свіжих овочів та фруктів стає все менше, люди часто починають зловживати жирними, смаженими, копченими стравами, що теж негативно впливає на стан слизової оболонки шлунку.

Чи можна запобігти осінньому загостренню гастриту?

Симптомами загострення гастриту є:
  • гострий або ниючий біль у верхній частині живота;
  • здуття;
  • відрижка;
  • печія;
  • втрата апетиту.
Уникнути загострення можна, для цього слід вжити таких профілактичних заходів:
  1. Відмовитися від продуктів, які провокують загострення, або ж різко обмежити кількість їх споживання. До їжі, яка потрапляє під табу, належить свіжа випічка, включаючи й хліб, супи та борщі на м’ясних бульйонах, жирні сорти м’яса, ковбаси, кислі овочі та фрукти, молоко, алкоголь (особливо його вживання на голодний шлунок). Також слід забути про чіпси, солоні горішки, солодкі газовані напої.
  2. Обов’язково повноцінно снідати.
  3. Забути про перекуси.
  4. Забезпечити організму достатні фізичні навантаження.
  5. Більше відпочивати, уникати стресів.

Гастрит все-таки загострився: що робити?

Якщо загострення уникнути не вдалося, не треба панікувати. Нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту можна за допомогою дієти.

При підвищеній кислотності шлунку з денного раціону слід виключити продукти, які стимулюють виділення шлункового соку. До них належить алкоголь, міцна кава та чай, копчені, гострі, смажені страви. У такому разі найкращою дієтою буде вживання легких супів, овочевих рагу та пюре, парових рибних котлет. Найкраще готувати варену, тушковану їжу або ж страви, приготовані на пару. Також лікар може призначити певний вид мінеральної води.

При зниженій кислотності шлунку його слизову оболонку не можна подразнювати. У такому разі варто забути про свіжу випічку, жирне м’ясо, так само під заборону потрапляють гострі, жирні, копчені страви. Рекомендовано вживати м’ясні та рибні бульйони, рідкі каші на воді, парові котлети, ягідні киселі.

При наявності хронічного гастриту лікарі дають наступні поради:
  1. Пройти обстеження на наявність у шлунку бактерії Helicobacterpylori, яку вважають однією з головних причин появи даної хвороби. Якщо її буде знайдено, треба пройти курс антибактеріальної терапії за призначенням лікаря.
  2. Кинути палити. Паління дуже негативно впливає на стан слизової оболонки шлунку та часто є фактором провокування загострення хронічного гастриту.
  3. Зробити УЗД-обстеження усіх органів шлунково-кишкового тракту, адже часто гастрит є супутнім ускладненням інших хвороб цих органів (печінки, жовчного міхура, підшлункової).
  4. Намагатися менше нервувати, адже стрес провокує запалення шлунку.
Гастрит – це хвороба, яку можна контролювати шляхом корегування свого харчування та способу життя. Уникнути осіннього загострення хвороби цілком реально, для цього треба лише докласти певних зусиль.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм