Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цей підступний ерозивний гастрит: симптоми, діагностика та лікування

Цей підступний ерозивний гастрит: симптоми, діагностика та лікуванняЕрозивний гастрит – це захворювання, при якому відбувається руйнування (ерозія) слизової оболонки шлунку. На початковій стадії хвороби ерозії можуть бути незначними і локалізуватися в основному на зовнішній оболонці шлунку. Проте з прогресом хвороби ерозія розповсюджується на більшу площу, що викликає появу яскраво виражених симптомів гастриту.

Симптоми ерозивного гастриту

Це неприємне захворювання може проявлятися наступними симптомами:
  • печія;
  • відчуття тяжкості у шлунку після їжі;
  • нудота;
  • блювання, іноді з кров’ю;
  • нестабільність випорожнень, найчастіше з домішками крові;
  • тупий біль у шлунку, який посилюється після прийому їжі.
При гострому ерозивному гастриті всі симптоми виникають різко і бувають досить сильними. Проте найбільш розповсюдженою є хронічна форма даної хвороби, вона довгий час протікає без жодних симптомів. Хронічний ерозивний гастрит підступний тим, що людина дізнається про нього тільки після появи крові у випорожненнях чи блювоти з кров’ю.

Діагностика ерозивного гастриту

Найкращий метод діагностики цього захворювання – ендоскопія. У шлунок пацієнта вводиться ендоскоп – трубка з камерою, за допомогою якої лікар оглядає поверхню слизової, виявляючи ерозивні язви.
Також пацієнт здає такі аналізи:
  • загальний аналіз крові, адже анемія може говорити про кровотечі у період загострення гастриту;
  • аналіз кала на приховану кров.
  • Іноді для підтвердження або спростування діагнозу потрібне рентгенологічне дослідження та УЗД черевної порожнини.

Лікування ерозивного гастриту

Ерозивний гастрит лікується медикаментозно та за допомогою дієти. Для усунення причини хвороби пацієнту призначають антибіотики, наприклад, препарати тетрацикліну, кларитроміцину, амоксициліну. Вони повинні вбити бактерію Хелікобактер пілорі, яка найчастіше й викликає ерозивний гастрит. Для нормалізації кислотності шлункового соку прописують антацидні препарати та блокатори кислоти, а також ферменти. Для відновлення слизової шлунку використовують засоби, які підсилюють постачання уражених тканин киснем, що пришвидшує регенерацію уражених зон.

Дуже важливу роль у лікуванні ерозивного гастриту відіграє правильна дієта. Пацієнту слід повністю забути про смажені, мариновані продукти, прянощі, соління та копченості. Протипоказані до вживання солодощі, шоколад, кава, міцний чай, алкоголь, газовані напої. Раціон хворого повинен складатися з каш, тушкованих чи варених овочів, м’яса та риби на пару та інших дієтичних продуктів. Велику увагу слід приділити режиму харчування: їсти треба 5 разів на день невеликими порціями.

Ерозивний гастрит – це хвороба, яку обов’язково треба лікувати, інакше вона може призвести до поганих наслідків. Навіть після закінчення лікування не варто забувати про правильне харчування та здоровий спосіб життя. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм