Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рубцева алопеція: основні причини випадіння волосся

Рубцева алопеція: основні причини випадіння волоссяРубцева алопеція - це патологічний стан, що супроводжується втратою волосся внаслідок руйнування волосяних фолікулів. Нагадаємо, що фолікули це стрижні на поверхні шкіри, через які росте волосся. 

Причини алопеції можуть варіюватися від запальних захворювань до травм шкіри.
 
Для рубцевої алопеції характерним є саме постійна втрата волосся, оскільки воно не може відрости після руйнування фолікула.
 
Відмітимо, що ураження може зазнавати будь-яка частина тіла, яка має волосся, однак переважно це залучення до процесу шкіри голови.
 
Залежно від причини виникнення розрізняють первинну рубцеву алопецію, яка викликана аутоімунним захворюванням чи запальним процесом, що безпосередньо впливає на фолікули волосся. Вторинна рубцева алопеція є побічним ефектом травми або пошкодження шкіри. 
 
Відмінністю рубцевої алопеції від нерубцевої, є те, що в останньому варіанті волосяні фолікули не руйнуються. Хоча волосся може випадати  та ставати тоншим. 

Характерні ознаки

Характерною ознакою порушення є поява лисини на місці де раніше було волосся. Окрім цього таких ділянок ураження може бути декілька, а шкіра стає на вигляд гладкою та блискучою. Випадання волосся може починатися повільно, а сам процес ураження може займати до декількох років. Хоча можливі випадки й раптового та стрімкого процесу втрати волосся.
 
Кожен випадок захворювання є індивідуальним, не є виключенням коли пацієнта додатково турбує поява гіперемії шкіри, лущення чи пухирів (заповнені гноєм, чи рідиною), свербіж, відчуття печіння, підвищена чутливість. Рубцеві плями алопеції зазвичай трохи відрізняються від облисіння тим, що краї залисин виглядають більш рваними.

Фактори ризику

Кожен може захворіти на рубцеву алопецію. Статистика вказує, що це переважно дорослі.

До найбільш поширених причин захворювання відносять:
  • Променева терапія (викликає вторинну рубцеву алопецію). 
  • Опік.
  • Розвиток інфекції.
  • Аутоімунні розлади.
  • Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься у декілька етапів. В першу чергу це фізикальний огляд з визначенням розташування ураження, видимих ознак запалення. Лікар також ретельно перевіряє історію хвороби пацієнта та за показаннями проведе біопсію шкіри, що дасть можливість підтвердити рубцеву алопецію. 
 
Однак ліків проти даного захворювання немає, тому лікування буде спрямоване на усунення симптомів та сповільнення патологічного процесу, тобто випадіння волосся.

Досягти цього можливо завдяки комбінації декількох методів. Так медикаментозно призначаються протизапальні препарати, антибіотики (якщо причина випадіння волосся є бактеріальна інфекція). 

Трансплантація волосся при рубцевій алопеції можлива, однак є малорезультативною, оскільки рубцева тканина під поверхнею шкіри може перешкоджати росту перенесеного волосся. Кращі шанси для даної процедури мають особи які не втрачали нове волосся протягом кількох років. Це пов’язано з тим, що рубцева алопеція майже завжди вигорає. Залисини перестають збільшуватися, а запалення, свербіж, печіння або біль зникають.

Головне при рубцевій алопеції це вчасно звернутися до фахівця та розпочати належне лікування на ранній стадії. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм