Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперпігментація: основні причини появи темних плям на шкірі

Гіперпігментація: основні причини появи темних плям на шкіріГіперпігментація описує стан, що супроводжується появою темніших, у порівняні з іншими, ділянок на шкірі. Надлишок меланіну створює плями, які виглядають коричневими, чорними, сірими, червоними або рожевими. Ці зони не болять та не сверблять, але вони можуть викликати у людей занепокоєння.

Причиною цього може бути наслідок перебування на сонці, приймання певних лікарських препаратів, вагітність. Попри те, що гіперпігментація не є загрозливим станом, вона може бути симптомом іншого захворювання (наприклад, хвороби Аддісона).
 
Розрізняють декілька видів даного порушення. До прикладу, мелазма викликається гормональними змінами та відповідно може виникнути під час вагітності. Типовою локалізацією є обличчя та живіт. Внаслідок надмірного перебування на сонці виникають сонячні або печінкові плями. Відповідно до назви ураження зазнають ділянки які найбільше піддаються впливу сонячних променів. 
 
Постзапальна гіперпігментація є результатом травми або запалення шкіри. 

Характерні ознаки

Основним проявом гіперпігментації є поява потемнілих ділянок на шкірі, різних за формою та розміром.
 
Порушення може проявлятися у вигляді коричневих, чорних, сірих, червоних або рожевих плям. Їх іноді називають віковими, сонячними або печінковими плямами.
 
Окрім того, гіперпігментація може виникати лише на одній ділянці тіла або по всій його поверхні.

Фактори ризику

У більшості випадків причиною гіперпігментації є надмірне продукування меланіну (пігменту, що надає колір шкірі та продукується клітинами шкіри).
 
До найбільш частих провокуючих факторів, можна віднести:
  1. Перебування на сонці.
  2. Запальний процес.
  3. Використання оральних контрацептивів або вагітність.
  4. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, нестероїдних протизапальних, антибіотиків).
  5. Травма шкіри (наприклад, рана, акне або поверхневий опік).
  6. Наявність в анамнезі певних захворювань (наприклад, хвороба Аддісона, гемохроматоз).

Діагностика та тактика лікування

Якщо саму гіперпігментацію можливо визначити візуально, то додаткові дослідження знадобляться для визначення причини. З цією метою можливе проведення біопсії, фізикального та дерматологічного огляду.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від перебігу захворювання. Так певні випадки можливо усунути за допомогою місцевої терапії, наприклад кретиноїдів або гідрохінону.

Знову ж таки не варто забувати про захист від сонячних променів, незалежно від пори року.

Також лікар може запропонувати лазерне лікування або хімічний пілінг для зменшення гіперпігментації, залежно від причини яка її викликала.

Можливе застосування кріотерапії, тобто застосування рідкого азоту. Це дає можливість поліпшити колір та текстуру шкіри. Відмітимо, що аби забезпечити належне проведення процедури рідкий азот зберігається в посудині Дьюара. Окрім того, в даній спеціальній місткості можливо не тільки зберігати, а транспортувати рідкий азот у невеликих кількостях. Цей резервуар є просто необхідністю в медичних закладах та лабораторіях, а придбати його за доступною ціною можливо в медичному маркеті ITMED.
 
У деяких випадках темні ділянки зникають самі по собі за умови хорошого захисту від сонця. В інших випадках потрібне більш агресивне лікування. Хоча гарантій 100%  позбавлення не має.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм