Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми зневодненої шкіри

Основні симптоми зневодненої шкіриЗ настанням холодів наша шкіра потребує особливого догляду. Насамперед ми стикаємось з сухістю та шелушінням. Однак можливо коли такі симптоми вказують на зневоднення клітин шкірного покриву, про що детальніше ми поговоримо далі.

Зневоднена шкіра – це стан шкіри, який виникає, коли в ній не вистачає води. Це може статися з будь-ким, незалежно від типу шкіри, особи з жирною або комбінованою шкірою все одно можуть відчувати зневоднення.
 
Насамперед відзначимо, що зневоднена шкіра це не суха шкіра, що часто сприймають за один і то й же стан. Так якщо шкіра зневоднена, їй не вистачає води, а от при надмірній сухості існує дефіцит натуральних жирів. Зневоднена шкіра це завжди тимчасовий стан, який можна усунути за допомогою відповідних продуктів та правильно змінивши свій спосіб життя. В протилежному випадку, коли шари шкіри потребують вологи, вони не можуть працювати так, як повинні. Так без достатньої кількості води шкіра не може розтягнутися або захистити належним чином від впливу патогенних збудників.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що хоч зневоднена шкіра і виглядає сухою, але це не те саме, що і сухий тип шкіри.
 
До характерних ознак даного стану можна віднести:
  • сухість;
  • свербіж;
  • виражені тонкі зморшки на обличчі та тьмяний колір шкіри;
  • запалість очей та темні круги під очима.
Додатково якщо зневоднення є сильним може виникати запаморочення та втрата свідомості, загальна слабкість, сухість у роті, зниження частоти сечовипускання. У цих випадках потрібне негайне звернення за лікарською допомогою.

Основні причини

Вода, як і повітря, є життєво необхідним елементом в тому числі й для нашої шкіри. Адже шкіра є резервуаром, який використовують інші органи. Так вода рухається від дерми до поверхні шляхом просочування різних шарів шляхом дифузії.
 
Будь-які фактори можуть викликати зневоднення:
  1. Фактори навколишнього середовища: куріння, УФ-промені, холод або вітер.
  2. Стрес.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, для зниження рівня холестерину). 
  4. Певні медичні процедури.

Тактика

В нормі шкіра потребує додаткового зволоження за допомогою пом’якшувального крему, щоб захистити від подальшої втрати вологи. Самостійно ви також можете перевірити рівень зволоженості своєї шкіри. Це досить легкий тест, достатньо взяти невелику частину шкіри в області щік, грудей або живота і злегка стиснути. У випадку помічення зморшок або якщо шкіра не відновилася після того, як її відпустили, можливо шкіра і є зневодненою.
 
Щодо тактики, яку можна обрати при зневодненій шкірі, то насамперед потрібно внести корективи у спосіб життя пацієнта. Для цього потрібно вживати достатню кількість води (рівень добової кількості визначається індивідуально, в залежності від рівня активності та маси тіла, наявних захворювань). Також необхідно вживати меншу кількість алкоголю або взагалі його виключити та кофеїну, кинути палити та дотримуватися щоденних фізичних навантажень (спорт). 
 
Якщо пацієнт переніс захворювання, що могло спричинити втрату рідини варто переконатися, що він п’є багато рідини та електролітних напоїв. Внутрішньовенне вливання рідин потребують випадки сильного зневоднення. 
 
Важливо розуміти, що зневоднена шкіра може бути складною, але її можна вилікувати, якщо правильно її діагностувати.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм