Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про які захворювання розповість стан ваших нігтів?

Про які захворювання розповість стан ваших нігтів?Здоровий вигляд нігтів – здоровий організм. Виникнення будь-яких змін з боку кольору або текстури нігтя буде вказувати на розвиток певної патологій. Розберемо, які саме порушення можуть ховатися за «малюнками» на нігтях.

Здоровий ніготь являє собою рівну, гладку, рожеву та злегка блискучу нігтьову пластину. Повне оновлення нігтьової пластини відбувається за три-шість місяців.

Патології, які можуть викликати пошкодження нігтьової пластини:

  1. Розшарування нігтів: причина може критися, як у зовнішніх порушеннях (побутова хімія, нарощування нігтів або покриття лаками), так і у внутрішніх. До причин ендогенного характеру відноситься харчування з низьким вмістом вітамінів, білків та мікроелементів, анемія, псоріаз або екзема, а також порушення з боку ШКТ.
  2. Лінії Бо: поява неглибоких горизонтальних заглиблень (борозен) може свідчити про системні інфекції, псоріаз, травми, патології периферичних артерій, обмеження в харчуванні (голодування), що викликає дефіцит мікроелементів.
  3. Поява малопомітних заглиблень: говорить про ранній початок псоріазу та артриту. При артриті характерна поява знебарвлення нігтів та придбання шкірою під нігтями червонуватого відтінку.
  4. Ложкоподібні нігті: нігті стають увігнутими (згинаючись по краях), ламкими й біліють. Такий стан характерний для виникнення системного червоного вовчака, хвороби Рейно, гіпотиреозу або анемії.
  5. Оніхолізис: нігті починають відділятися від нігтьового ложа (починаючи з верху). Це може свідчити про травми, анемії, грибкові ураження, виявлених онкологічних процесів. У тому випадку, якщо крім оніхолізису ніготь мізинця та безіменного пальця стає коричневим, мова може йти про гіпертиреоз.
  6. Ламкість нігтів: стан може бути викликано патологією серцево-судинної системи, порушеннями з боку ендокринної системи, вагітністю, анемією, стресом, грибковим ураженням.
  7. Поява білих плям: між шарами нігтя утворюються пухирці повітря, які зовні нагадують білі плями. Причин їх появи досить багато, від травми, неякісного манікюру до анорексії, булімії та прихованих інфекційних процесів.
  8. Зміна кольору нігтьової пластини:
  9. чорний – з'являється при травмах, коли під нігтем утворюється гематома, або ж внаслідок розвитку меланоми (характерне утворення поздовжньої чорної лінії);
  10. жовтий – ознака куріння, розвитку патології легень, онкологічного процесу;
  11. синій – свідчить про розвиток анемії, бронхіальної астми або ж може бути ознакою побічного ефекту від певних медикаментозних препаратів;
  12. зелений – присутність грибкового або інфекційного процесу;
  13. білий – порушення з боку травної системи.
Згідно з східною медициною наявність певного знака на кожному пальці означає порушення з боку окремих органів.

Наприклад:
  • великий палець – порушення з боку органів дихання;
  • вказівний – патології товстого кишківника;
  • середній – порушення кровообігу;
  • безіменний – патології з боку нервової та ендокринної систем;
  • мізинець – захворювання тонкого кишківника та серця.
Самостійно ми не можемо визначити те захворювання, яке криється за порушеннями з боку нігтів. Тому, в першу чергу необхідно звернутися до дерматолога. Дерматологом призначаються лабораторні аналізи крові, аналізи на визначення грибів, проводяться консультації з вузькими спеціалістами: гастроентеролог, кардіолог, пульмонолог. Вони необхідні в тому випадку, якщо крім порушення з боку нігтів проявляються й інші симптоми.

Влітку нігті знаходяться на піку свого хорошого стану. А все це завдяки різноманітності здорової та вітамінної їжі, утворення вітаміну D3 завдяки ультрафіолету. Погіршення стану нігтів відбувається зазвичай в кінці зими, коли вичерпаються запаси вітамінів та корисних мікроелементів. Також не варто забувати, що на виникнення проблем з нігтями впливає якість води, побутова хімія. Тому важливо постійно дбати про стан шкіри та нігтів.

Не ігноруйте ті сигнали, які подає організм. Слідкуйте за станом нігтів та придивляйтеся до будь-яких змін з їхнього боку. Не забувайте про своєчасне відвідування лікаря.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм