Перевозка больных

Прояв пітниці у дорослих

Прояв пітниці у дорослих Найчастіше діагноз – пітниця, ми асоціюємо зі шкірним захворюванням у дітей. Але, попри більш рідкісні випадки, не виключена поява пітниці у дорослих. Одним з факторів, який здатний провокувати виникнення захворювання є висока температура повітря (спека). Тому розберемо, як відрізнити пітницю від звичайної алергії, та які заходи необхідно вжити.

Пітниця– це захворювання, яке відноситься до одної  з форм дерматиту та проявляється подразненням шкіри, внаслідок порушення процесів потовиділення.

Класифікація

  1. Кристалічна пітниця: характерна поява висипань при поверхневій закупорці проток потових залоз. Проявляється у вигляді пухирів, заповнених прозорою рідиною. Вони легко лопаються, після чого на їх місці виникають лущення. Висипання не сверблять та не викликають больових відчуттів, але також вимагають відповідного лікування. Локалізуються на тулубі у дорослих, та у дітей на обличчі, шиї та тулубі.
  2. Червона пітниця: найпоширеніший вид, який з'являється в спеку, при підвищеному потовиділенні. Характеризується появою червоних плям, які сверблять. Локалізуються в шкірних складках.
  3. Глибока пітниця: характеризується появою пухирів тілесного кольору, які утворюються під поверхнею епідермісу.

Причини

  • механічний вплив на шкіру: мікротравми, стиснення або тертя одягом;
  • вплив хімічних речовин (побутової хімії);
  • інфекційні ураження (стафілокок, стрептокок).
Також до факторів, що провокують захворювання можна віднести:
  • ожиріння;
  • перегрів організму, внаслідок спекотної погоди або надмірне використання теплого одягу;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • порушення обміну речовин;
  • штучна закупорка пор шкіри, при застосуванні декоративної косметики.

Симптоми

Основний симптом при появі пітниці, це утворення висипань на шкірі. Вони можуть бути у вигляді папул, плям або пухирців. Можлива поява свербежу.

Дуже часто пітницю плутають з алергічною реакцією. Але для алергії характерна різноманітна локалізація, яка не притаманна пітниці, а також сам прояв висипань буде мати яскраво виражений характер, з наростаючим свербінням та дискомфортом.

Діагностика

Лікар-дерматолог діагностує захворювання на основі анамнезу пацієнта та прояву клінічної картини. До додаткових методів обстеження відноситься взяття мазка з уражених ділянок для проведення мікроскопічного дослідження

Лікування

В першу чергу терапія буде спрямована на використання правильно підібраного одягу. На час лікування – це одяг з тканини з льону, бавовни або вовни. Також обов'язковим є щоденне дотримання особистої гігієни.

До медикаментозних препаратів відноситься застосування антигістамінних, слабких розчинів антисептичних засобів та спеціальних мазей для обробки ділянок шкірного покриву.

Антибактеріальна терапія проводиться при приєднанні бактеріальної інфекції.

Профілактика

  1. Дотримання правил особистої гігієни. При підвищеному потовиділенні застосовувати антиперспірант, а для дітей присипку.
  2. Носити якісний одяг з натуральних тканин, а не синтетичних. Також важливо, щоб одяг був не тісним.
  3. Контроль маси тіла, оскільки підвищене потовиділення спостерігається у людей з надмірною масою тіла.
  4. Уникати перегрівання організму, в приміщеннях також важливо підтримувати комфортну температуру повітря.
Пам'ятайте, що шкірні захворювання мають певну схожість між собою, тому самостійно призначати собі лікування категорично забороняється. Важливо не відкладати на потім візит до дерматолога.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм