Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникають пігментні плями на шкірі? Чи можна попередити проблему?

Чому виникають пігментні плями на шкірі? Чи можна попередити проблему?Колір шкіри людини залежить від багатьох факторів, серед яких кількість у ній певних пігментів, товщина шарів шкіри, кількість та місце розташування кровоносних судин, стан організму в цілому. Великою проблемою для людини може стати пігментація шкіри – поява плям на тілі, часто – на обличчі. Вони можуть бути суто косметичною проблемою, а можуть і вказувати на проблему медичного характеру, яку треба усувати. То ж які причини пігментації шкіри?

Чому виникає пігментація шкіри?

Колір шкіри визначає 3 пігменти: каротин, гемоглобін та меланін. Від кількості меланіну, який має темно-коричневий колір, залежить приналежність людини до темношкірої чи світлошкірої раси. Гемоглобін відповідає за червонуватий відтінок шкіри, завдяки ньому у людини може з’являтися рум’янець. Каротин надає шкірі жовтуватого забарвлення.

Якщо меланіну в організмі занадто багато або ж, навпаки, відчувається його брак, відбувається нерівномірна локальна пігментація шкіри. Поява пігментних плям – це результат впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на меланін.

Фактори, які можуть впливати на кількість меланіну в організмі та появу пігментації, наступні:
  1. Ультрафіолетове опромінення. При цьому неважливо, його джерело природне (засмага на пляжі), чи штучне (солярій). Тож треба бути обачними у питаннях засмаги.
  2. Зміна гормонального фону. На зміну вигляду шкіри може впливати прийом певних гормональних препаратів, вживання гормональних контрацептивів, вагітність, клімакс.
  3. Травмування шкіри. Трапляється, що в області травми підвищується концентрація меланіну, і це може викликати пігментацію.
  4. Хвороби печінки чи жовчного міхура. Пігментація може виникнути на фоні певних проблем із функціонуванням цих органів, зокрема, з гепатитом А.
  5. Генетичний фактор. Пігментація може бути вродженою або проявитися з часом, якщо це спадкова проблема. Наприклад, у альбіносів в шкірі відсутній синтез меланіну, тому вони такі світлошкірі та вкрай чутливі до ультрафіолетового опромінення.
  6. Порушення в роботі ендокринної системи. Якщо ендокринна система дає збої, меланін на певних ділянках шкіри може взагалі бути відсутнім, що призводить до появи білих пігментних плям.
  7. Старіння шкіри. З віком співвідношення пігментів в організмі змінюється, що часто провокує пігментацію.

Вітіліго – рідкісне спадкове захворювання

Один з видів пігментації шкіри – вітіліго. Це рідкісна спадкова хвороба, яка важко піддається лікуванню. Для неї характерне зникнення меланіну на певних ділянках шкіри, через що там з’являються світлі пігментні плями. Осередки вітіліго можуть з’являтися у будь-якому віці, і часто вони є суттєвим косметичним дефектом для людини.

Лікується вітіліго дуже складно, медицина до кінця не знає, як позбутися хвороби повністю. Фактори та механізми захворювання на сьогодні вивчені не до кінця. Трапляється, що недуга відступає самостійно, але таке буває досить рідко. Для лікування вітіліго призначають опромінення ультрафіолетовим світлом та прийом препаратів, що підвищують чутливість до світла (фотосенсибілізатори). Також хворому прописують прийом вітаміну С, іноді – солі міді та заліза. Зазвичай комплексна терапія лише призупиняє розвиток хвороби.

Спровокувати вітіліго може стрес, тому людям з поганою спадковістю у цьому питанні слід контролювати свій психоемоційний стан. Також небезпеку становлять сонячні опіки, загальна інтоксикація організму.

Пігментація шкіри зазвичай не становить реальної загрози для здоров’я та самопочуття людини, проте є суттєвим косметичним дефектом. Тож, якщо можна уникнути появи пігментних плям, варто вжити всіх можливих для цього заходів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм