Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому небезпечно здирати родимку? Можливі наслідки та перша допомога

Чому небезпечно здирати родимку? Можливі наслідки та перша допомогаРодимки – це доброякісні пухлини на шкірі, які зазвичай не несуть загрози здоров’ю та життю людини. Проте занадто великі родимки чи такі, що розташовані у місцях підвищеного травматизму можуть стати причиною тривоги, особливо якщо їх пошкодити чи здерти. Чому ж небезпечно здирати родимки, та що робити, якщо пошкодження все ж сталося?

Чому небезпечно здирати родимки?

Як уже було зазначено, родимка – це доброякісне новоутворення, небезпеки воно не створює, якщо не росте, не змінює колір чи форму. Перелічені зміни є ознакою переродження доброякісної пухлини у злоякісну, а провокувати їх може саме механічне пошкодження родимки. Якщо пухлина стає злоякісною, мова йде про рак шкіри, або меланому, від якого можна швидко померти без відповідного лікування.

Що робити, якщо родимка все ж була пошкоджена? Перша допомога

У питанні з пошкодженням родимок зазвичай у людей виникає дві крайності: одні дуже сильно лякаються, вважаючи, що скоро помруть, інші ж зовсім не звертають на це увагу. Насправді просто слід знати алгоритм дій у такій ситуації, яка може статися практично з кожним.

Отже, перша допомога при ушкодженні родимки наступна: в першу чергу слід заспокоїтися та зупинити кровотечу. Для цього треба взяти ватний тампон та перекис водню, змочити вату у перекисі та прикласти до місця ураження до повної зупинки крові. Якщо перекису водню під рукою не виявилося, слід взяти стерильний бинт, скласти його в декілька разів та притиснути до ранки, тримаючи до повної зупинки кровотечі. Після цього необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

У травмпункті місце пошкодження продезінфікують, родимку видалять повністю, якщо вона була зідрана частково. Видалений матеріал обов’язково візьмуть на аналіз на гістологію, і приблизно через тиждень буде зрозуміло, це була доброякісна чи злоякісна пухлина.

Якщо родимку здерла дитина, порядок дій є ідентичним, так само треба спинити кровотечу та звернутися за медичною допомогою. Дітям слід пояснювати, що родимки чіпати не можна, це небезпечно для їхнього здоров’я та навіть життя.

Як запобігти пошкодженню родимки: практичні поради

Майже завжди родимки пошкоджують випадково. Щоб запобігти таким неприємностям, варто:
  1. Дотримуватися гігієни рук, особливо нігтів. Вони повинні бути чисті, акуратно підстрижені, зручної довжини. Досить часто родимки здирають саме занадто довгими нігтями.
  2. Чітко знати, де у вас розташовані випуклі чи великі родимки, які можна легко здерти. В цих місцях одяг повинен бути вільного крою, не обтягувати тіло. Також досить часто родимки знаходяться там, де жінки носять бюстгальтер. Якщо така особливість є, про неї слід завжди пам’ятати.
  3. Бути уважним у душі, не терти область з родимкою мочалкою, скрабом, щоб не ушкодити її. Також необхідно обережно витирати рушником місця з родимками, краще їх просто промокати.

Профілактичне видалення родимок

Якщо родимка є причиною суттєвого дискомфорту людини, вона дуже велика, випукла, знаходиться у місці постійного контакту з ліфчиком, ремінцем, тоді її краще видалити. Перед цим слід відвідати дерматолога, який дасть відповідні рекомендації та направить до спеціаліста. Перед видаленням обов’язково треба провести процедуру дерматоскопії, щоб виключити злоякісну природу родимки. Адже у випадку меланоми підхід до видалення родимки буде зовсім інший.

Профілактичне видалення родимки є нескладною маніпуляцією, яка займає небагато часу. Зазвичай рубець на шкірі після видалення досить швидко загоюється.

Родимки є у всіх людей. Вони бувають дуже різними за своє формою, розміром, кольором, місцем розташування. Якщо їх пошкоджено, слід негайно звернутися до лікаря для виключення можливих фатальних наслідків, коли доброякісна пухлина перероджується у злоякісну.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм