Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Загострення псоріазу: що робити, як лікувати?

Загострення псоріазу: що робити, як лікувати?Уже зовсім скоро настане літо, та й травень може нас побалувати сонячними, погожими днями. Але не для всіх тепло і сонце – це радість. Деякі люди очікують його з острахом, адже саме в цей період загострюються їх хронічні хвороби. Одна з них – псоріаз.

Псоріаз – це хронічне неінфекційне шкірне захворювання, яке супроводжується появою на ній специфічного висипання та лущення. Загострення хвороби чергується з періодами ремісії. Час виникнення рецидиву є суто індивідуальним, він залежить від форми хвороби. Є люди, які страждають на псоріаз, що загострюється саме в теплу пору року, вплив прямих сонячних променів на шкіру призводить до її запалення.

Симптоми загострення псоріазу

Кожна людина, яка страждає на псоріаз, знає симптоми його загострення. До них відносяться:
  • поява характерного висипання на шкірі;
  • після зникнення висипання на його місці з’являється світло-рожева плівка;
  • на місці подряпин також може виникнути висипання;
  • лущення, свербіж шкіри;
  • почервоніння шкіри.
Чому ж виникає загострення? Причини рецидивів пов’язані із індивідуальними особливостями кожного пацієнта. Проте фактори, які можуть сприяти появі симптомів псоріазу, наступні:
  • стреси;
  • ослаблення імунітету (особливо актуально для весни);
  • механічне пошкодження шкірних покривів;
  • неправильне харчування;
  • порушення обміну речовин;
  • гормональні розлади;
  • шкідливі звички (паління, зловживання алкоголем);
  • негативний вплив на шкіру певних хімічних речовин (наприклад, під час домашнього прибирання за допомогою побутової хімії без захисних рукавичок);
  • зміна кліматичних умов.

Як лікувати загострення псоріазу?

Оскільки причин рецидиву може бути досить багато, лікування зазвичай призначається комплексне. Важливу роль у боротьбі з псоріазом відіграють не лише медичні препарати, а й правильна дієта, а також відмова від шкідливих звичок. На період загострення хвороби до раціону обов’язково треба включити молочні та рослинні продукти, м’ясо та рибу їсти лише відварними або тушкованими, також можна готувати їх на пару. Слід їсти продукти, багаті на клітковину. Наприклад, висівковий хліб, овочі, фрукти, оскільки вони сприяють очищенню кишківника від шкідливих речовин. Не можна їсти солоні, копчені, жирні, смажені, консервовані страви, фаст-фуд, вживати алкоголь, палити.

Рекомендації по боротьбі із псоріазом навесні та влітку

Якщо псоріаз виявляється саме в теплу пору року, про це слід пам’ятати та дотримуватися наступних рекомендацій:
  1. Не зациклюватися на проблемі, адже стрес – головна причина рецидиву.
  2. Планувати поїздку на море та до теплих країв на осінньо-зимовий період.
  3. Уникати відпусток у країнах із занадто активним сонцем у будь-яку пору року: у Таїланді, Індонезії, Єгипті тощо.
  4. Намагатися уникати впливу на шкіру прямих сонячних променів: носити одяг із легких тканин, але з довгими рукавами, легкі брюки, користуватися сонцезахисними кремами, старатися гуляти в тіні.
Та головне, варто прийняти свою хворобу та навчитися з нею жити. На жаль, псоріаз поки є невиліковним захворюванням, можна лише намагатися скоротити періоди загострень та робити їх не такими інтенсивними. Слід зазначити, що у більшості хворих псоріаз загострюється взимку, але є й такі, для яких найбільшу шкоду має саме сонце. Хворі на «літню» форму псоріазу повинні знати, як собі допомогти, та шукати в усьому позитивні сторони. Адже у спокійних, врівноважених людей псоріаз виникає набагато рідше.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм