Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Невус – звичайна родимка чи пухлина: інформація від дерматологів

Невус – звичайна родимка чи пухлина: інформація від дерматологів Невусом називається скупчення меланоцитів на шкірі людини, яке може мати різну форму, структуру та розмір. По суті, це родимка, яка, проте, має свої особливості, на які слід звертати увагу. Найчастіше невуси виникають під впливом на шкіру ультрафіолетових променів, а родимки зазвичай бувають вродженими.

У залежності від виду невусу дерматологи застосовують до нього різну тактику спостереження та лікування.

Які бувають невуси?

Лікарі виділяють наступні види невусів:
  1. Диспластичні невуси. Це пігментовані плями різної форми, які мають нерівні контури, дещо піднімаються над рівнем нормальної шкіри, їх забарвлення може варіюватися від коричневого до темно-бурого. Такі невуси досягають розміру 5-12 см.
  2. Блакитні (сині) невуси. Це вузлики синього чи блакитного кольору, які мають круглу форму, щільну структуру, гладку поверхню без волосся. Вони виникають унаслідок скупчення меланіну у глибоких шарах шкіри, невеличкі за розміром – до 0,5 см.
  3. Гігантські пігментні невуси. Це вроджені пігментні плями дуже великих розмірів (більше 20 см), які займають значну частину голови, шиї, тулуба чи кінцівок. Поверхня таких невусів зазвичай неоднорідна, на ній є волосся, вона має неоднорідний колір: від сіруватого до майже чорного. Такі невуси є величезною косметичною проблемою для людини.
  4. Папілломатозні невуси. Вони мають нерівну поверхню, найчастіше локалізуються у волосяній частині голови. Розміри таких невусів великі, межі нерівномірні, колір коричневий, бурий чи чорний.
  5. Внутрішньодермальні невуси. Це звичайні родимки, які зустрічаються у всіх людей.

Що треба робити людям, у яких є невуси?

Невус може бути як доброякісним, так і злоякісним утворенням. Для виключення раку шкіри пацієнту зазвичай проводять дерматоскопію – дослідження ділянки шкіри за допомогою спеціального пристрою дерматоскопу. Широкий асортимент дерматоскопів можна знайти тут: https://market.itmed.org/instrument_meditsinskiy/dermatoskopy/ Обов’язково треба звернутися за консультацією до лікаря, якщо:
  1. Невус є асиметричної форми.
  2. У родимки чи невуса, що недавно утворилися, нерівні краї.
  3. Невус має нерівномірне забарвлення.
  4. Діаметр родимки більше 6 мм.
  5. Родимка поступово змінюється (за розміром, формою, кольором чи структурою).
Усе це тривожні сигнали, які можуть свідчити про злоякісний характер невуса.

Лікування невусів – це їхнє видалення. На сьогодні це можна робити за допомогою звичайної резекції хірургічним скальпелем, із використанням лазера. Ще один спосіб впливу на невус – кріолікування, що передбачає використання сухого льоду та рідкого азоту. За допомогою низьких температур клітини невусу заморожують, і вони гинуть.

Є й інші способи видалення невусів, які успішно використовуються у сучасній дерматологічній практиці. Видалений матеріал віддають на гістологічне дослідження, від результатів якого залежить подальша стратегія лікування людини.

Профілактика утворення невусів

Головна причина утворення невусів – вплив на шкіру людини ультрафіолетового опромінення. Тому важливою у цьому питанні є профілактика: не слід відвідувати солярії, перебувати влітку на вулиці чи на пляжі в обідній час, варто користуватися сонцезахисними кремами. Прості речі рятують життя.

Отже, неможливо дати конкретну відповідь на запитання: небезпечний невус чи ні? Все залежить від його виду, розміру, місця розташування. Однозначним є лише одне: якщо на шкірі з’явилося новоутворення, за ним треба ретельно спостерігати. Краще попередити рак, ніж потім довго і часто безрезультатно його лікувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм