Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому з’явилося висипання на шкірі? Можливо, це кропив’янка?

Чому з’явилося висипання на шкірі? Можливо, це кропив’янка?Кропив’янка – це захворювання шкіри переважно алергічного походження, для якого характерна швидка поява сверблячих пухирів, подібних до тих, що з’являються при контакті з кропивою. У розвитку цієї хвороби може приймати участь одразу декілька патологічних процесів та негативних факторів.

Можливі причини кропив’янки

До найбільш поширених причин кропив’янки належать наступні:
  1. Алергічна реакція. Це може бути результат укусу комахи чи вживання певних харчових продуктів, що містять алергени.
  2. Автоімунна реакція. Мова йде про процес, коли імунна система людини починає атакувати власні клітини організму, що може зовні проявлятися кропив’янкою.
  3. Хронічні хвороби. На їх фоні часто розвивається і кропив’янка. Це можуть бути захворювання шлунково-кишкового тракту, інфекційної природи, хвороби ендокринної, лімфатичної систем, злоякісні новоутворення.

Види та симптоми кропив’янки

Симптоми кропив’янки багато в чому залежать від її виду. Проте головна особливість хвороби – швидка поява висипання і настільки ж швидке його зникнення за умови адекватного лікування. У людини раптово з’являються на шкірі у будь-якій частині тіла численні пухирі блідо-рожевого кольору щільної консистенції, які дуже сильно сверблять, а своїм виглядом нагадують опіки від кропиви. Зазвичай напад кропив’янки триває від декількох хвилин до декількох годин, але є й хронічна форма хвороби. До інших симптомів кропив’янки під час нападу можна віднести погане самопочуття головний біль, лихоманку.

Лікарі розрізняють такі види кропив’янки:
  1. Фізична кропив’янка. Її симптоми виявляються під час впливу на людину різних фізично подразнюючих факторів (наприклад, тісних штанів чи ремінця годинника).
  2. Холодова кропив’янка. Пухирі на шкірі утворюються після впливу на неї холоду. Це не обов’язково буде морозне повітря, симптоми хвороби можуть проявитися і після контакту шкіри з холодною водою.
  3. Сонячна кропив’янка. Найчастіша вона виникає у дорослих людей. Висипання з’являються після контакту шкіри із сонячними променями.
  4. Хронічна кропив’янка. Ця хвороба виникає на фоні хронічних хвороб, найчастіше пов’язаних з роботою шлунково-кишкового тракту. Висипання періодично з’являються і пропадають на тілі людини, вони тісно пов’язані із загостреннями хронічних хвороб.

Що робити, якщо є підозра на кропив’янку?

Якщо виникли підозри на кропив’янку, слід звернутися за консультацією до алерголога, дерматолога чи імунолога. Починати лікування не можна, поки не стане ясною причина хвороби.

У першу чергу слід усунути провокуючий фактор. Якщо хвороба розвивається гостро, допоможуть антигістамінні засоби, які можна приймати лише за призначенням лікаря, щоб не зашкодити собі. Якщо хвороба розвивається у важкій формі, лікар може призначити кортикостероїди та інші препарати. З хронічною кропив’янкою борються шляхом лікування хвороби, яка її викликала.

До найбільш важких ускладнень від кропив’янки належать набряки глибоких шарів шкіри та жирової клітковини (набряк Квінке чи ангіоневротичний набряк).

Кропив’янка – це назва, яка об’єднує висипання, що мають досить різну природу походження. Якщо можливо усунути фактори, які її викликають, слід неодмінно це зробити, інакше приймати лікарські препарати доведеться знову і знову. Необхідно прислухатися до свого організму та сигналів, які він подає.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм