Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Менопауза у чоловіків: основні попереджувальні ознаки

Менопауза у чоловіків: основні попереджувальні ознаки Розвиток менопаузи у чоловіків досить суперечлива тема. Так деякі спеціалісти взагалі виключають ймовірність розвитку даного стану.

А інші вказують, що під цим терміном позначені гормональні зміни, які виникають у чоловіків з віком. Беручи відмінності між чоловічою та жіночою менопаузою, надається характеристика низькому рівню чоловічих гормонів як андропауза або пізній початок гіпогонадизму.
 
Так насамперед спостерігається повільне зниження рівня тестостерону, який свого піка досягає в підлітковому та ранньому дорослому віці. Вже після 30-40 років спостерігається зниження рівня гормону (1% на рік).
При цьому якщо у жінок менопауза є природною частиною старіння, то у чоловіків рівень тестостерону може не знижуватися, навіть у похилому віці. У чоловіків, де це основний гормон, його вікове зниження значно впливає на сексуальну функцію та фізичні риси.

Основні причини

Можливі випадки, коли менопауза у чоловіків може бути викликана іншими патологічними процесами в організмі, які призводять до низького рівня тестостерону. До прикладу:
  • гіпоталамо-гіпофізарна хвороба;
  • травма;
  • проходження хімієтерапії та променевої терапії;
  • цукровий діабет;
  • судинна недостатність;
  • захворювання печінки.

Характерні ознаки

  1. Зниження статевого потягу.
  2. Еректильна дисфункція.
  3. Втрата м’язової маси зі збільшенням жирової тканини в ділянці живота.
  4. Депресія.
  5. Збільшення грудей та їх підвищена чутливість.
  6. Безпліддя.
  7. Зменшення кількості волосся на тілі.
  8. Зменшення щільності кісток, що небезпечно появою іншого захворювання – остеопорозу. 
  9. Безсоння.
  10. Швидка стомлюваність.
Всі ці симптоми виникають на тлі низького рівня тестостерону. До прикладу якщо в нормі гормон допомагає регулювати настрій, то при зниженні його рівня існує ймовірність розвитку депресії.

Діагностика та тактика лікування

Визначення рівня тестостерону відбуватиметься на основі лабораторних досліджень крові.

Тактика лікування полягатиме в проведенні замісної терапії тестостероном. Цей тип лікування може розв'язувати проблеми з лібідо, пам’яттю, м’язовою масою та міцністю кісток. Терапія може проводитися як у вигляді мазей та гелів, таблеток, так і ін’єкційно. 

Попередньо враховуються всі можливі ризики. Адже якщо у пацієнта в анамнезі присутній рак передміхурової залози відповідна терапія може тільки прискорити ріст ракових клітин. Також можливі ризики серцево-судинних захворювань.
Якщо порушення рівня гормону призвела до депресії можливе призначення антидепресантів та когнітивно-поведінкової терапії при роботі з психологом.

Також вагому роль при даному стані відіграє дотримання здорового способу життя. Це дає можливість зберегти рівень тестостерону в межах норми з віком. Тому потрібно обов’язково займатися спортом, контролювати вагу та правильно харчуватися.

Не варто сприймати андропаузу як перешкоду звернення до лікаря. Обговорення виниклих симптомів дасть можливість вчасно зреагувати та повернутися до звичайного життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм