Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми ектопії шийки матки

Основні симптоми ектопії шийки маткиЕрозію шийки матки напевно діагностували кожній третій жінці. Однак дане захворювання часто сприймають за інше порушення – «ектопію». Тому наразі розберемо детальніше саме розвиток ектопіону, основні симптоми та методи лікування.

Ектропіон або ектопія шийки матки — це порушення, що супроводжується розвитком аномалії в шийки матки, а саме повернення поверхневих клітин цервікального каналу на зовнішню поверхню. 

Механізм розвитку ектопії полягає в поширенні залозистих клітин, які вистилають внутрішню частину цервікального каналу, на зовнішню поверхню шийки матки. Відмітимо, що в нормі зовнішня частина шийки матки зазвичай містить тверді клітини (епітеліальні клітини). А місце «зустрічі» двох типів клітин найменуються як зоною трансформації. 

Як зазначалося вище іноді ектопію називають ерозією, що одразу викликає занепокоєння. Однак при ектопії не відбувається руйнування клітин шийки матки та тим паче не страждає фертильність жінки. Замість цього шийка матки «вивертається» назовні, так що залозисті клітини, які покривають внутрішню частину шийки матки, видно зовні.

Але у певного відсотка жінок складнощі все ж можуть виникнути.

Характерні ознаки

У більшості випадків жінка може навіть не підозрювати про розвиток ектопії, до моменту відвідування гінеколога.

При розвитку ж клінічної картини, можлива поява скарг у вигляді:
  • кров’янистих виділень під час менструації;
  • больових відчуттів під час статевого акту;
  • легких слизових виділень.
Хоч, на перший погляд, такі незначні симптоми, можуть вплинути на якість життя. До прикладу кров’янисті виділення виникають внаслідок тонкої структури залозистих клітин, на відміну від епітеліальних. Так залозисті клітини продукують більше слизу та легко кровоточать. 

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме може бути причиною даного стану. Спеціалісти відмічають стосовно впливу ряду факторів, серед яких:
  • вроджений фактор;
  • гормональні коливання, насамперед у жінок репродуктивного віку або на тлі вагітності, при прийманні протизаплідних препаратів (з естрогеном).
Відмітимо, що ектропіон шийки матки рідко зустрічається у жінок у постменопаузі.
 
Також враховуючи, що ерозія та ектопіон є різними станами, ризики розвитку раку шийки матки є мінімальними.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі гінекологічного огляду з наступним взяттям пап-тесту (мазок Папаніколау). Це дасть можливість перевірити ознаки аномального росту клітин.
Додатково лікар проведе кольпоскопію та біопсію. 
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від перебігу ектопії. Тобто якщо даний стан ніяк не турбує жінку причин для проведення терапії не має. 

У багатьох випадках стан виліковується сам по собі. Однак якщо симптоми не зникають, лікування може допомогти їх вирішити. Тому поява кровотечі та больових відчуттів потребуватиме відповідних лікарських дій. Основним методом є припікання ураженої ділянки, за допомогою тепла (діатермія), холоду (кріотерапія) або нітрату срібла.

Ектропіон шийки матки вважається доброякісним станом, а не захворюванням. Багато людей навіть не підозрюють, що ектопія є, доки її не виявлять під час планового обстеження. Однак поява нетипових ознак потребує звернення до лікаря, аби визначити що саме є причиною порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм