Перевозка больных

ТОП-8 фактів про ЕКЗ

ТОП-8 фактів про ЕКЗІноді стати батьками не вдається внаслідок багатьох причин. У таких випадках процедура ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) – може бути єдиним шансом щоб завагітніти. Болюча ця процедура і чи існують протипоказання? Спробуємо розібратися.
  • Причини, внаслідок яких ЕКЗ – єдиний спосіб завагітніти

З боку чоловіка: хромосомне порушення, яке впливає, в тому числі на сперматогенез. Також це може бути зрілий вік чоловіка або певні гормональні порушення.

З боку жінки: найчастіша причина, по якій жінка не може самостійно завагітніти, це відсутність маткових труб, внаслідок проведення операції з їх видалення (причини операції – запалення, онкологія).

Також, причиною неможливості зачати дитину можуть бути хромосомні аномалії. В такому випадку проводиться аналіз існуючих 46 хромосом, вивчаючи генетичний склад ембріона.
  • Протипоказання при ЕКЗ

Протипоказань для процедури не так вже й багато, але вони існують. Це соматичні патології (захворювання серцево-судинної, дихальної системи, ендокринні захворювання).

Провести штучне запліднення можливе тільки в тому випадку, якщо захворювання знаходиться в стадії ремісії.

Онкологічні захворювання є абсолютним протипоказанням до проведення ЕКЗ.
  • Процедура безболісна

Гормональна стимуляція перед процедурою ЕКЗ робиться тонкою голкою в підшкірно-жировий шар живота і викликає максимум відчуття дискомфорту. Сама ж процедура запліднення проводиться під загальною анестезією і після неї відчувається тільки невелика тяжкість внизу живота.
  • Рекомендації до та після проведення процедури

Для чоловіка в період підготовки потрібно виключити алкоголь, паління, відвідування саун та лазні.

Для пар перед процедурою потрібно зменшити заняття фізичними вправами і не вести активне статеве життя.

У раціоні повинна бути присутня білкова їжа та багато рідини.
  • Діти, які народилися за допомогою ЕКЗ, здорові

Незважаючи, на те, що діти були зачаті нетрадиційно, але вони розвиваються психічно і фізично нарівні з однолітками. Повністю виключити розвиток певних патологій неможливо. Але ембріони, яких підсаджують в матку ретельно перевіряються. Та й батьки, в таких випадках, більш серйозно підходять до самого процесу запліднення, дбаючи про своє здоров'я.
  • Стать дитини не вибирається

У всьому світі заборонено програмувати стать дитини, за допомогою відбору «певних» ембріонів за статевою ознакою. Таке дозволяється виключно в тих випадках, коли в родині є генетичне захворювання по лінії батька або матері.
  • Відсутність побічних ефектів

У випадку, якщо жінка дотримується всіх рекомендацій лікаря-репродуктолога, то побічних ефектів дійсно немає. Важливо знайти грамотного фахівця. Адже при неправильній стимуляції можливе виникнення кровотечі та позаматкової вагітності.
  • Пологи після процедури ЕКЗ відбуваються через кесарів розтин

Причиною тому є перенесені раніше операції, розвиток спайкового процесу, соматичні патології. Тому метод розродження буде залежить від стану жінки на 38-39 тижнях вагітності.

При виникненні труднощів із зачаттям екстракорпоральне запліднення, допоможе стати ближче до мрії – бути батьками.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм