Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічне обструктивне захворювання легень діагностується у 10% дорослого населення України

Хронічне обструктивне захворювання легень діагностується у 10% дорослого населення України27 серпня 2020 року стартувала інформаційна кампанія «30 секунд проти ХОЗЛ». ХОЗЛ – це хронічне обструктивне захворювання легень, яке, за статистикою МОЗ, діагностується у 10% дорослого населення України. Мета кампанії – поширити у суспільстві знання про ХОЗЛ, необхідність його профілактики, діагностики та лікування. Її організатори – Академія сімейної медицини України, КМДА та компанія «Берінгер Інгельхайм». 

У період з 27 по 30 серпня 2020 року киянам у багатьох районах міста під час очікування зеленого сигналу світлофору волонтери будуть пропонувати пройти швидкий тест роботи легень – затримати дихання на 30 секунд. Привернути увагу до акції допоможуть спеціальні манекени, встановлені на перехрестях. Якщо затримати дихання на пів хвилини складно чи неможливо, слід обстежити легені. Це дозволить виявляти ХОЗЛ на ранніх стадіях та підвищити ефективність лікування.

У відкритті інформаційної кампанії взяли участь:
  • доктор медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини факультету післядипломної освіти ЗДМУ, представниця Академії Сімейної медицини України Ірина Волошина;
  • заступниця Міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак;
  • експерт з питань пульмонології Департаменту охорони здоров’я КМДА, лікар-пульмонолог вищої категорії Тетяна Барановська.
Вони повідомили, що на ХОЗЛ нині хворіє близько 1,5 мільйони українців. І це лише за офіційними даними, реальна ж кількість хворих може бути значно вищою, оскільки далеко не всі вони звертаються до лікаря. Переважна більшість пацієнтів з ХОЗЛ – це курці, а також люди похилого віку. 

Методи профілактика цього невиліковного хронічного захворювання наступні:
  • відмова від паління;
  • щорічна вакцинація від грипу;
  • вакцинація від пневмококової інфекції;
  • регулярні помірні кардіо-навантаження;
  • проведення онкоскринінгу для раннього виявлення раку легень (який часто розвивається на фоні ХОЗЛ).
Важливий момент полягає в тому, що пацієнти з ХОЗЛ входять до групи ризику щодо захворюваності на COVID-19. Адже при COVID-19 органом-мішенню є легені, які сильно страждають від ХОЗЛ. Тож у таких пацієнтів перебіг пневмонії, викликаної COVID-19, зазвичай дуже важкий, а іноді й смертельно небезпечний.

Експерти закликають всіх пройти простий тест на роботу своїх легень. Адже вчасна діагностика та лікування ХОЗЛ допоможуть людині довше жити без задишки, хронічного кашлю та проблем із диханням.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED