Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кір в Україні – оперативна інформація від МОЗ

Кір в Україні – оперативна інформація від МОЗ16 січня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція, присвячена ситуації з кором в Україні. Наразі в різних регіонах нашої держави фіксуються спалахи цього небезпечного інфекційного захворювання, тому суспільство потребує нагальної інформації щодо лікування та профілактики кору.

В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун констатувала той факт, що кір в Україні є, і ми маємо діяти, щоб його подолати. За останні 12 місяців в нашій державі було зафіксовано 4782 випадки захворюваності на кір, 75% хворих – діти, 86% – особи, які не були вакциновані від даної недуги. Специфічного лікування кору не існує, 1 з 900 хворих помирає, тож єдиним реальним захистом залишається вакцинація. За останній рік від кору в Україні вже померло 6 осіб: 4 дитини та 2 дорослих, всі з Одещини. «Ми маємо подолати спалах та забути про кір назавжди, – заявила пані Супрун. – В цивілізованій країні не повинні помирати від кору».

Уляна Супрун Кір в Україні – оперативна інформація від МОЗзгадала про Закон України «Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення», відповідно до якого вакцинація є обов’язковою. Тому недопущення дітей без щеплень до відвідування шкіл та дитячих садочків, яке запровадили в Одесі та Києві, є цілком законним. Також пані Супрун згадала про кримінальну відповідальність лікарів, які видають фальшиві довідки про вакцинацію: від 5 до 8 років позбавлення волі відповідно до ст. 25 Кримінального кодексу України.

За словами очільниці МОЗ, станом на 1 січня 2018 року в Україні було 516 тисяч доз вакцини від кору, в квітні очікується поставка ще 1 мільйону 100 тисяч доз, восени – ще 1 мільйону. Щотижня МОЗ робить перерозподіл по регіонах необхідної кількості вакцин. Станом на 2016 рік від кору було щеплено усього 45% дітей відповідно до календаря, на 2017 рік – вже 88%. Тобто, прогрес є, але його було недостатньо для недопущення спалахів кору.

Експерт з питань громадського здоров’я Володимир Курпіта повідомив, що найбільше випадків захворюваності на кір за останній рік було зафіксовано в Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, Закарпатській, Запорізькій та Чернівецькій областях.

Завідувач кафедри епідеміології НМУ ім. Богомольця Ірина Колеснікова зазначила, що успішна вакцинація зробила реальним те, що випадків кору уже довгі роки не мають в 35 країнах Північної та Південної Америки та 32 країнах Європи. В Україні ж за 2017 рік було цілих 102 спалахи кору, що є вакцинокерованою інфекцією, тому з ним не мусить бути ніякої сезонності чи циклічності. Натомість маємо навіть 6 смертей та тисячі хворих.

Експерт МОЗ за напрямками «Інфекційні хвороби», «Дитячі інфекційні хвороби» та «Паразитологія» імунолог Федір Лапій сказав: «Хочу, щоб в цій країні було менше мракобісся та більше доказової медицини. Ми самі створюємо природний імунітет, відмовляючись від вакцинації, та платимо за це життям». Він наголосив на необхідності екстреної вакцинації в перші 72 години після контакту з хворим на кір.

Отже, для захисту від кору необхідно отримати щеплення двічі. За календарем вакцинацію роблять дітям в 12 місяців та 6 років, проте її можна робити і пізніше, якщо ці терміни вже пройшли. Вакцинація є ефективним захистом у 98% випадків. На сьогодні в Україні дітей щеплюють безкоштовною вакциною бельгійського виробництва, яка вже 12 років успішно використовується в нашій країні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED