Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сімейна медицина проти туберкульозу: результати пілотного проекту

Сімейна медицина проти туберкульозу: результати пілотного проекту26 грудня 2017 року в столичному готелі “Русь” відбулася прес-конференція, присвячена результатам пілотного медичного проекту щодо боротьби з туберкульозом в амбулаторних умовах.

Даний пілотний проект проводився у Житомирі та Чернігівській області, його організатори: ГО “Інфекційний контроль в Україні”, БО “Мережа ЛЖВ”, фінансовим донором став Глобальний фонд. Отримані результати приємно вражають: 96% пацієнтів, які підпали під дію проекту, повністю вилікувалися від туберкульозу з використанням нової моделі лікування, тоді як в туберкульозних диспансерах цей показник усього 72%.

Суть проекту полягала в наступному: хворі на туберкульоз лікувалися амбулаторно, а не в диспансерах, щодня відвідуючи свого сімейного лікаря задля отримання необхідних препаратів. При цьому лікарям та медичним сестрам доплачували додаткові кошти за контактування з цими хворими: по 400 гривень на місяць та додатково по 1500 гривень за кожного вилікуваного пацієнта. Ці кошти виплачувалися Обласним туберкульозним диспансером за гроші Глобального фонду.

Дана модель лікування туберкульозу є ефективною та пацієнтоорієнтованою. Організатори пілотного проекту хочуть, щоб вона лягла в основу державної стратегії боротьби з туберкульозом в Україні на найближчі роки, оскільки вона продемонструвала свою успішність. Відповідні звернення вже були передані в МОЗ.

Наразі хворі на туберкульоз на 100% забезпечені необхідними ліками за державні кошти. Проте проблем із боротьбою з даною недугою в Україні ще багато. По-перше, це недостатня ефективність лікування у закритих туберкульозних диспансерах, де часто відбувається повторне зараження. По-друге, поганий контроль за амбулаторними хворими зі сторони сімейних лікарів.

Даний пілотний проект продемонстрував, що додаткова фінансова мотивація сімейних лікарів та їхніх медичних сестер значно підвищує ефективність боротьби з туберкульозом. Тож МОЗ та Уряд повинні врахувати ці факти при розроблені нової стратегії лікування туберкульозу в Україні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED