Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Україна зробила важливий крок у боротьбі з гепатитом С

Україна зробила важливий крок у боротьбі з гепатитом С28 липня 2017 року відзначався Всесвітній день боротьби з гепатитом, тож невипадково саме тоді було проведено прес-захід, присвячений запуску пілотного проекту з лікування гепатиту С в Україні та тестування людей на це захворювання.

У роботі прес-конференції взяли участь: заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський, в.о. заступника керівника місії посольства США в Україні Карен Роблі, керівник програми EQUIP доктор Тембісілі Ксулу, керівник Центру громадського здоров'я МОЗ Наталія Нізова та технічний радник з ВІЛ, туберкульозу й вірусного гепатиту Українського регіонального бюро ВООЗ Олексій Бобрик. 

Було оголошено, що такі авторитетні організаціїУкраїна зробила важливий крок у боротьбі з гепатитом С, як USAID (агентство з міжнародного розвитку США), EQUIP, МОЗ та Центр громадського здоров’я запускають перший в нашій державі спільний проект із боротьби з гепатитом С. Його учасники зможуть пройти тестування на цю хворобу та ВІЛ, а також отримати препарати, необхідні для лікування.

ВООЗ стверджує, що на сьогодні близько 2 мільйонів українців (майже 5 % населення країни) інфіковані гепатитом С. Хоча це дуже багато, Україна має певні успіхи у питанні боротьби з даною недугою.

Україна зробила важливий крок у боротьбі з гепатитом СОлександр Лінчевський зазначив: “Сьогодні не день, а епоха, сторіччя гепатитів. Ми більше їх виявляємо, але й можемо більше допомогти хворій людині”. Доктор Тембісілі Ксулу додала, що епідемію гепатитів у світі можна вирішити лише спільними зусиллями. “Гепатит С – це тихий вбивця, – зазначила доктор Ксулу, – це наша проблема і зона відповідальності. Ми хочемо побачити генерацію людей, яка вже вільна від гепатитів”.

Наталія Нізова сказала, що сьогодні вперше ми маємо можливість з оптимізмом говорити про реальну перспективу ефективної боротьби з гепатитом С як в Україні, так і в світі. “ Наша мета – подолання викликів, пов’язаних із суспільно небезпечними хворобами, – додала пані Нізова. – Уже у 2020 році проблем із лікуванням гепатиту в Україні не повинно бути”.

Олексій БобрикУкраїна зробила важливий крок у боротьбі з гепатитом С нагадав, що вже існує ефективна вакцина від гепатиту В, якою обов’язково слід щеплювати дітей за затвердженим календарем. Нині з’явилися й ефективні та малотоксичні препарати від гепатиту С, які дадуть можливість зробити хворобу виліковною.

У першому етапі проекту візьме участь 800 пацієнтів з подвійною та потрійною патологією: наявністю гепатиту С та ВІЛу чи туберкульозу, чи одразу трьох хвороб. Бажаючі взяти участь у проекті можуть звертатися до координаторів Центру громадського здоров’я МОЗ чи USAID в Україні. У другому етапі безкоштовне тестування та лікування пройде вже більше пацієнтів, і для участі треба бути хворим лише на гепатит С, без додаткових умов. Усього проект розрахований на 3 роки та близько 2000 пацієнтів. Він буде проходити на базі визначених державних медичних установ Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Донецької та Луганської областей, де рівень захворюваності на гепатит С є найвищим в державі.

ВООЗ має за мету подолати гепатит С до 2030 року. Сподіваємося, Україна зможе виконати це завдання.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED