Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У МОЗ оголосили про початок закупівель ліків за кошти 2017 року

У МОЗ оголосили про початок закупівель ліків за кошти 2017 року27 липня 2017 року у будівлі Міністерства охорони здоров’я України відбувся прес-брифінг, присвячений підписанню угод з міжнародними організаціями на поставку та закупівлю ліків за бюджетні кошти 2017 року. У заході крім в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун взяли участь представники цих організацій: Програми розвитку ООН (ПРООН), Дитячого фонду ЮНІСЕФ та британської королівської агенції Crown Agents.

Першою слово взяла Уляна Супрун.У МОЗ оголосили про початок закупівель ліків за кошти 2017 року Вона повідомила, що сьогодні будуть підписані документи щодо закупівель і поставок ліків по 23-х державних програмах з необхідних 37-ми, решта документації знаходиться на погодженні в Кабміні. Пані Супрун стверджує, що МОЗ суттєво змінило номенклатури, у яких було багато застарілих препаратів, які вже не використовуються у цивілізованих країнах світу. У підготовчій роботі, у зборі інформації щодо потреб регіонів у тих чи інших ліках профільному міністерству дуже допомагають пацієнтські організації, а також кваліфікована робота головних лікарів та інших працівників медичних закладів.

З бюджетних коштів 2016 року на закупівлю ліків було виділено 3,9 млрд. грн. Станом на сьогоднішній день закуплено 96% замовлених ліків, в Україну доставлено 57%, 44% розвезено по регіонах. Решта має бути доставлена впродовж найближчих 3-х місяців. Із виділених бюджетних коштів ще лишилося зекономлених 913 млн. грн., на які у МОЗ планують закупити додаткові ліки, вакцини. Наприклад, вже вдалося закупити 10 тисяч стентів для кардіологічних відділень замість запланованих 7 тисяч. Якщо кошти вийде заощадити знову, є надія у наступному році покрити всю потребу у стент-системах (17 тисяч).

У МОЗ оголосили про початок закупівель ліків за кошти 2017 року68% компаній, які перемогли у тендерах, є виробниками, а не посередниками, при цьому кожен четвертий виробник, що виграв тендер, був українським. Вже з 2019 року всі закупівлі ліків в Україні планується проводити через спеціально створену агенцію, а не через міжнародні організації. Наразі ця агенція знаходиться на етапі створення, їй уже в поточному році планується доручити декілька пілотних проектів.

Також піднімалося питання щодо закупівлі для УкраїниУ МОЗ оголосили про початок закупівель ліків за кошти 2017 року ліків, які виробникам невигідно реєструвати з економічної точки зору. Мова йде, наприклад, про препарати від ботулізму, дифтерії, правцю, яких в Україні катастрофічно не вистачає. Пані Супрун сказала, що на сьогодні питання закупівлі цих ліків повинне вирішуватися на регіональному, а не державному рівні. Проте, як показали випадки ботулізму в Україні, регіони не можуть впоратися з цим завданням, необхідних ліків немає. Тож у МОЗ було прийнято рішення включити їх до міжнародних закупівель 2018 року, а до цього часу українцям краще не хворіти на вказані хвороби: дотримуватися профілактичних засобів, не забувати про вакцинацію.

Постійний представник ПРООН в Україні Ніл Вокер зазначив, що їхня організація проводить закупівлі ліків на мільярди доларів по всьому світі, і українські виробники можуть і повинні брати участь у чесних і прозорих тендерах. “До нас уже звернулися уряди Туркменістану та Молдови щодо нашої участі в закупівлях ліків, досвід України у цьому питанні є позитивним прикладом для них”. Подібну інформацію озвучив і директор з управління ланцюгом поставок Crown Agents Брайан Річмонд, який повідомив, що агенція веде переговори про співпрацю з урядами Молдови, Азербайджану та Киргизстану.

Доставляти замовлені ліки за бюджетні кошти 2017 року в Україну почнуть в жовтні поточного року.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED