Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Роз’яснення МОЗ щодо урядової програми «Доступні ліки»

Роз’яснення МОЗ щодо урядової програми «Доступні ліки»4 квітня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі було проведено прес-брифінг, на якому представники МОЗ та громадських організацій розповіли про подробиці впровадження урядової програми «Доступні ліки», що стартувала в Україні 1 квітня 2017 року.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що за даними останніх опитувань 43% українців позичають гроші на лікування, а 97% платять зі своїх кишень за препарати для амбулаторного лікування. Задача уряду та МОЗ – забезпечити комбінацію територіальної та фінансової доступності ліків для всіх верств населення, а також підвищити рівень довіри людей до їхніх лікарів. Програма «Доступні ліки» розрахована на забезпечення пацієнтів препаратами від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету другого типу. Для цього треба звернутися до свого терапевта за рецептом https://drive.google.com/file/d/0BwMIN7nHqX2LWTdxOV83Si1PV1U/view, завітати до аптеки, яка приймає участь у програмі (на її дверях буде відповідна наліпка https://drive.google.com/file/d/0BwMIN7nHqX2LS29rb0NVZjdNclE/view), та отримати ліки з доплатою або безкоштовно. На сьогоднішній день у програмі дали згоду брати участь наступні виробники:
  • 18 із країн ЄС;
  • 15 з України;
  • 1 з Ізраїлю;
  • 1 з Індії.
На реалізацію програми уже виділено державою 500 млн. грн., ці кошти розподілені по регіонах. Тепер реалізація програми та організаційні процеси є в компетенції місцевої влади, що передбачає децентралізацію влади. Уже зараз близько 1400 аптек знаходяться на етапі підписання контрактів з місцевою владою щодо участі у програмі.

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик розповів, що проект буде набирати обертів поступово. На сьогодні лідери з його організації – Вінницька, Чернівецька, Миколаївська, Полтавська області, але є й такі, які ще не починали роботу у цьому напрямку. Якщо кошти, виділені державою на програму «Доступні ліки», не будуть освоєні областю, їх будуть перерозподіляти на інші регіони.

Старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету міністрів України Дмитро Романович розповів про допомогу МОЗ в організації проекту. Адже він є досить складним, передбачає участь багатьох сторін, яку треба скоординувати.

Виконавчий директор БФ «Свої» Оксана Сухорукова повідомила, що найбільша кількість людей, які пройшли через їхній фонд – пацієнти із серцево-судинними захворюваннями. І такі проекти дуже важливі для них. Особливо для пенсіонерів та малозабезпечених верств населення. МОЗ показує реальні результати реформ.

Виконавчий директор БО «Мережа 100% життя» Володимир Курпіта виділив такі головні аспекти ефективного впровадження програми:
  1. Відповідальність місцевої влади за здоров’я людей.
  2. Підвищення відповідальності лікарів первинної ланки.
  3. Підвищення ініціативності та відповідальності самих пацієнтів.
На початку літа планується проведення першого аналізу результативності програми «Доступні ліки».

Отже, що необхідно розуміти про програму «Доступні ліки» на сьогодні:
  1. Опубліковано реєстр препаратів, які пацієнт може отримати в аптеці безкоштовно. Список подається не за комерційною назвою, а за міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною). Таким чином, на одну діючу речовину може бути декілька препаратів за різними торгівельними назвами. Пацієнт матиме право обрати один з них: вартість найдешевшого держава покриватиме повністю, за дорожчі пацієнту треба буде доплатити. Детальний реєстр лікарських засобів, із назвами діючих речовин, торговими назвами, цінами та доплатами можна знайти за цим посиланням: http://www.moz.gov.ua/docfiles/dn_20170403_360_dod.pdf.
  2. 1 квітня 2017 року програма лише стартувала, вона буде розвиватися поступово. Дуже багато залежить від ініціативності місцевої влади: того, як швидко вона зможе освоїти виділені на програму кошти, підписати договори з аптеками, вчасно з ними розраховуватися.
  3. У програмі «Доступні ліки» будуть приймати участь виробники з різних країн, забезпечуючи свободу вибору споживачам.
  4. Для ефективної реалізації програми необхідна активна громадянська позиція місцевого населення: слід контролювати діяльність місцевих органів влади, слідкувати за встановленими в аптеках цінами. Багато інформації про програму є на сайті МОЗ, і вона постійно оновлюється. Також подробиці можна дізнатися за телефоном урядової гарячої лінії 15-45. Туди ж можна й поскаржитися у разі виявлення порушень в програмі.
  5. Список аптек, які будуть приймати участь у програмі «Доступні ліки», можна буде дізнатися на сайтах обласних державних адміністрацій. На сьогодні триває процес складення даних реєстрів.
Програма «Доступні ліки» – це один з елементів реформи охорони здоров’я, яка тісно пов’язана з референтними цінами на лікарські засоби. Держава робить кроки для того, щоб ліки стали дійсно доступними, проте без продуктивної роботи місцевої влади, відповідальності лікарів первинної ланки та активної позиції самих пацієнтів її реалізація не буде можливою.
 
Читайте також: В Україні стартувала програма "Доступні ліки": що про неї треба знати?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED