Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Законодавчі ініціативи щодо боротьби з курінням в Україні

Законодавчі ініціативи щодо боротьби з курінням в Україні20 березня 2017 року в ІА «УНІАН» за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 4 відбулася прес-конференція щодо ситуації з курінням в Україні. Організатор заходу – Український центр контролю над тютюном ГО «Життя», представлений медіа-координатором Оксаною Тотовицькою. Головною метою прес-конференції було повідомити суспільство про актуальні статистичні дані щодо тютюнопаління в нашій державі та розказати про законодавчі ініціативи з цього питання.

Заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа розповіла про результати соціологічного дослідження щодо куріння в Україні. Станом на 2017 рік поширеність цієї звички серед населення нашої країни старше 18 років становить 23,7% проти 26,2% у 2013 році. Таким чином, відбувається хоч і незначне, але стабільне скорочення курців. У цьому році в дослідження вперше були включені питання щодо куріння електронних сигарет та кальяну, які теж є надзвичайно шкідливими для здоров’я. Виявилося, що 5,6% чоловіків та 3,9% жінок щоденно курять електронні сигарети, а 7,7% чоловіків та 6,8% жінок – кальян.

Кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я, головний редактор міжнародного рецензованого журналу Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe Тетяна Андреєва наголосила на тому, що більшість курців хибно вважають електронні сигарети ефективним засобом для того, щоб кинути курити. Проте вони такими не є, і шкодять здоров’ю так само, як і звичайні. Ще великою проблемою є вже згадані кальяни та ароматизовані сигарети, які в основному «заманюють» жінок.

Про законодавчі ініціативи з приводу боротьби з курінням повідомили народні депутати України Наталія Веселова та Костянтин Іщейкін. Пані Веселова розповіла про законопроект №2820, який Верховна Рада уже 2 роки не може затвердити. Він передбачає наступне:
  1. Збільшення розміру попередження про шкоду куріння на пачках до 65% від загальної площі їх передньої частини. При цьому малюнки повинні змінюватися кожен рік.
  2. Заборону на вироблення тютюнових продуктів із певними смаками чи ароматизаторами.
  3. Регулювання виробництва, маркування, продажу електронних сигарет та  трав’яних виробів для куріння.
  4. Запровадження допустимих рівнів вмісту шкідливих речовин в сигаретах.
  5. Звітування виробників МОЗ щодо складу тютюнових виробів.
  6. Заборону реклами тютюну в інтернеті.
Наталія Веселова повідомила, що 35% жінок та 40% дітей в Україні страждають від пасивного куріння, шкода якого для здоров’я так само величезна.

Пан Іщейкін розповів про законопроект №4030а, який теж ще не затверджено ВРУ. Костянтин Іщейкін є співавтором даного законопроекту, що передбачає заборону видимого розміщення сигарет на вітринах магазинів та кіосків. Він зазначив, що лише особистий приклад допоможе оточуючим позбавитися від шкідливої звички.

Якби Україна прийняла закони на основі даних законопроектів, боротьба з курінням в нашій країні стала б більш ефективною і не обмежувалась би лише підвищенням акцизів на тютюнові вироби. Проте їх блокування серйозно лобіюють крупні виробники сигарет та іншої продукції, пов’язаної з тютюном. Винесення цього питання на громадське обговорення дає надію на зрушення його з місця. Лише активна громадянська позиція допоможе українцям обмежити шкідливий вплив на своє здоров’я та здоров’я своїх дітей від куріння.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED