Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медичне право в Україні: проблеми, перспективи, шляхи розвитку

Медичне право в Україні: проблеми, перспективи, шляхи розвиткуМедичне право – це перспективна, але ще недостатньо розвинена галузь в Україні, покликана встановити взаємодію між новітніми медичними розробками та процесами лікування й їхньою законодавчою базою. 3 листопада 2016 року в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 60 відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Розвиток медичного права України в контексті євроінтеграційних та глобалізаційних процесів».

Даний захід став майданчиком для вирішення правових питань медичної галузі в Україні. Організаторами конференції стали: юридичний факультет КНУ ім. Тараса Шевченка та Асоціація адвокатів України.Медичне право в Україні: проблеми, перспективи, шляхи розвитку

Під час роботи заходу піднімались юридичні та морально-етичні питання, які супроводжують такі медичні процедури, як заморожування та зберігання біологічного матеріалу людини, сурогатне материнство, донорство, евтаназія. Розглядалися проблеми та перспективи розвитку хоспісної медицини в нашій державі, трансплантології, доклінічних та клінічних досліджень.

Міхровська М.С., кандидат юридичних наук  з КНУ ім. Шевченка, у своїй доповіді окреслила особливості становлення електронної медицини. Вона зазначила: «В Україні поняття «електронна медицина» офіційно з’явилося в 2013 році. Воно окреслене у Стратегії розвитку інформаційного суспільства». Електронні документи про пацієнта, а також можливість використання різних каналів зв’язку для діагностики та лікування, зробить якісний стрибок у розвитку української медицини.

Медичне право в Україні: проблеми, перспективи, шляхи розвиткуНа конференції розглядалося поняття юридичного статусу зародка. Кандидат медичних наук з Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Медведєв В.В.  зазначив, що «медична наука момент виникнення життя пов’язує з моментом запліднення». А отже, дискусії про правовий статус зародка ще довго точитимуться на різному рівні, поки не буде прописано законодавчо, з якого моменту рахується народження життя – з моменту запліднення чи фактичного народження людини.

Через skype-зв’язок свою доповідь з Австралії представив Антонович С.В. – кандидат юридичних наук, UNSWAustralia. Він підняв актуальні питання відкладеного батьківства та постмортальної репродукції як складових розвитку сучасного суспільства. Було відмічено, що це можливість зберегти свій біологічний матеріал для представників небезпечних професій, а також жінок фертильного віку, які не бажають відмовлятися від кар’єри. Проте тут існує багато складних морально-етичних та правових питань, які ще доведеться вирішувати людству.

ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція з медичного права окреслила коло питань, які повинні вирішити медики та юристи у спільній, злагодженій роботі. Наука не стоїть на місці і пропонує пацієнтам все нові й нові шляхи вирішення певних медичних проблем. Проте законодавство, принаймні в Україні, не встигає за такими швидкими темпами розвитку. Є ще багато медичних процесів, які потребують юридичного підґрунтя і закріплення їхньої законності у правовому полі.

Читайте також: Отложенное материнство – возможность для карьерного роста или ловушка?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED