Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Автономізація медичних закладів та визначення поняття «медична послуга» – коментарі учасників Українського форуму з охорони здоров’я 2016

Автономізація медичних закладів та визначення поняття «медична послуга» – коментарі учасників Українського форуму з охорони здоров’я 2016  21 жовтня 2016 рокув київському готелі InterContinental відбулася важлива подія для медичної галузі України ­– ІІ Український форум з охорони здоров’я ’16.У рамках заходу було обговорено ключові питання розвитку та реформування медичної системи нашої держави.

Серед учасників форуму були представники влади, приватних клінік, міжнародних фінансових організацій. Ірина Сисоєнко, народний депутат України VIII скликання, заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, дала свій коментар з приводу майбутнього страхової медицини в нашій державі та автономізації медичних установ. Ірина Володимирівна зазначила, що одне з найперших завдань законодавця в питанні реформування галузі охорони здоров’я – дати визначення поняттю «медична послуга». МОЗ повинно сформувати перелік гарантованих медичних послуг, за які клініці буде сплачувати держава. Тільки після цього можливе впровадження страхової медицини в Україні. За прогнозами пані Сисоєнко, це буде не раніше 2017-2018 років. Зараз профільний комітет Верховної Ради вивчає можливості залучення до цього процесу приватних страхових компаній, а також формування державного страхового фонду.

Автономізація медичних закладів та визначення поняття «медична послуга» – коментарі учасників Українського форуму з охорони здоров’я 2016  Ірина Сисоєнко наголосила на важливості автономізації медичних закладів і сказала наступне: «Автономізація – це перехід медичних установ з бюджетних на некомерційні підприємства. Це дасть можливість головним лікарям мати фінансову і господарську самостійність і планувати свої видатки, виходячи з потреб лікарні». Ідея в тому, щоб виділяти державні кошти не на заклади, а на конкретні медичні послуги, які ці заклади будуть надавати. А значить гроші в лікарні надходитимуть лише тоді, коли якість її послуг буде високою і люди захочуть в ній лікуватися. Тож, у випадку ухвалення автономізації на державному рівні, ми станемо світками конкурентної боротьби за кожного пацієнта, який буде приносити реальний дохід.


Автономізація медичних закладів та визначення поняття «медична послуга» – коментарі учасників Українського форуму з охорони здоров’я 2016  На важливості визначення поняття «медична послуга» наголосив ще один спікер форуму, радник голови КМДА, президент клініки «Борис» Михайло Радуцький. За його словами, ринок медицини в Україні сьогодні може і повинен бути прибутковим. Пан Радуцький стверджує: «В усіх країнах світу медицина бюджетоутворююча, а в нас вона бюджетовитратна. Щоб боротися з цим, треба розуміти, що держава – найгірший менеджер в світі». Необхідно визначитися з тим, яку систему охорони здоров’я ми будуємо, і неухильно йти до мети. Не варто придумувати свій шлях, треба просто взяти за основу  американську систему, систему Бісмарка чи Бевереджа, і слідувати її принципам. Очевидно, що радянська система Семашка вже не працює в умовах сучасної України.

Михайло Радуцький торкнувся і проблеми закупівель ліків та вакцин. Він говорить, що для цього треба створити акціонерні агенції, забравши ці функції в МОЗ. Інакше результату не буде. Всі державні ініціативи необхідно тримати на громадському контролі задля ефективності реформування галузі.

Читайте також: ІІ «Український форум з охорони здоров’я ’16» визначив головні проблеми медичної галузі та окреслив шляхи їх вирішення 

 Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED