МОЗ: презентація результатів першого національного дослідження дитячого ожиріння

Згідно з результатами дослідження, серед дітей 6-8 років надлишкова маса тіла спостерігається у 22,96%, з них 9,13% мають ожиріння, а 2,63% — важке ожиріння. При цьому хлопчики більш схильні до проблем з вагою: показники надлишкової маси тіла у них сягають 25,24% проти 20,72% у дівчат.
“В Україні дослідження щодо дитячого ожиріння у межах Європейської ініціативи ВООЗ — COSI проводиться вперше. Результати відображають не лише статистичні дані щодо надмірної ваги у дітей, а й дають можливість зібрати більше інформації про причини. Зокрема, щодо харчових звичок дітей, фізичної активності, поведінкових звичок у сім’ї, шкільного середовища. Це дозволяє оцінити й ефективність реформи шкільного харчування, коригувати підходи до профілактики неінфекційних захворювань з раннього віку та зрештою формувати безпечне освітнє середовище”, - відзначив Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар України.
Основні фактори ризику розвитку ожиріння — це нездорове харчування та малорухливість. В ході дослідження виявилося, що тільки близько половини українських дітей харчується з дотриманням рекомендованої норми МОЗ — щодня їсти фрукти та овочі. Свіжі фрукти щодня їдять лише 55,3% дітей, а овочі — 41,4%. Натомість опитування батьків показало, що діти споживають забагато цукру: щодня цукровмісні напої вживають 20,3% дітей, а солодкі закуски (печиво, торти, десерти) — 17,8% дітей.
Дослідження також показало, що діти мають недостатню фізичну активність: третина дітей або взагалі не займаються, або витрачають менше години на тиждень на високоінтенсивні фізичні навантаження. Водночас, 54,4% учнів проводять більше двох годин за електронними пристроями у будні дні, а у вихідні цей показник зростає до 83,4%.
Загалом рівень поширеності надлишкової маси тіла та ожиріння серед дітей в Україні зіставний з показниками країн, які брали участь в дослідженні: в середньому 25% дітей мають надлишкову масу тіла, в тому числі ожиріння. Грудне вигодовування — важливий фактор, який знижує ймовірність формування надмірної ваги у дитини. Материнське молоко містить оптимальний баланс поживних речовин, що впливає на регуляцію апетиту та сприяє зменшенню ризику розвитку метаболічних порушень, таких як ожиріння.
У ході дослідження стало відомо, що лише 26 % дітей перебували виключно на грудному вигодовуванні у перші шість місяців життя, як це рекомендує ВООЗ. Кожна шоста дитина перебувала на грудному вигодовуванні менше місяця, а кожна одинадцята — взагалі не отримувала грудного молока.
Також запобігати надмірній масі тіла допомагає здоровий режим харчування, зокрема щоденний сніданок. 73% українських дітей (хлопці частіше, ніж дівчата) щодня снідають — це свідчить про важливість і необхідність забезпечувати школярів гарячими сніданками.
Для вирішення проблеми необхідно впровадити комплексний підхід, який включатиме покращення доступу до здорового харчування в школах, збільшення фізичної активності дітей, обмеження часу використання електронних пристроїв, просвітницьку роботу серед батьків та дітей.
За даними опитування, практично всі школи (93%) мають їдальні та всі умови для забезпечення фізичної активності дітей: 96,2% мають майданчики на відкритому повітрі; 94,1% — критий тренажерний зал/спортивний зал; 97,7% забезпечені фізкультурно-спортивним обладнанням, яке відповідає віковим особливостям учнів.
За словами керівника Українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» Джума Худоназарова, інвестиції в профілактику здоров’я — це не лише про турботу, а й про економічну вигоду: кожен вкладений долар приносить 14 доларів повернення завдяки зниженню рівня хронічних захворювань. Надмірна вага є одним із ключових факторів ризику, і без змін через 20 років до 30% дітей можуть зіткнутися з серйозними проблемами зі здоров’ям. Саме тому в проєкті “Діємо для здоров’я” відбувається робота з громадами, школами та Центром громадського здоров’я, змінюється шкільне харчування разом із Євгеном Клопотенком та впроваджуються комплексні освітні програми, щоб діти, батьки та вчителі формували корисні звички вже сьогодні.
Дослідження проводилося серед учнів 1-2 класів, їхніх батьків та представників закладів освіти в усіх регіонах України, крім окупованих територій та зон активних бойових дій з листопада 2023 р по лютий 2024 р. Загалом було опитано 3557 дітей та 3601 батьків у 187 школах у 20 регіонах України.
Новые статьи:
- Впровадження коефіцієнта звернень: що необхідно знати надавачам первинної медичної допомоги?
- МОЗ затвердило нові протоколи із ведення бойових травм
- МОЗ: створення Національного каталогу цін
- Розширення проєкту безоплатного лікування зору для ветеранів: деталі
- НСЗУ: створення маршруту пацієнтів на рівні сімейної медицини
Также интересно посмотреть:
- Закон про заборону трансплантації органів загиблих унаслідок війни: деталі
- В Україні запроваджують реабілітаційну моно послугу: що це за нововведення?
- «Оманлива» реклама для тютюнових виробів буде забороненою: деталі
- Очільник МОЗ увійшов до складу РНБО
- З’явилася альтернатива смс-сповіщень від ЕСОЗ: куди вони надходитимуть пацієнтам?