Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості ПМГ на 2024 рік: коментарі заступниці директора Східного МРД

Особливості ПМГ на 2024 рік: коментарі заступниці директора Східного МРДЗаступниця директора Східного міжрегіонального департаменту Наталія Шуліка в одному з ефірів розповіла про Програму медичних гарантій на 2024 рік, зокрема, про безоплатні для пацієнтів послуги на стаціонарі та «Доступні ліки», про особливості надання медичної допомоги за ПМГ переселенцям та ветеранам, а також про перевірку медичних закладів.
 
За словами Наталії Шуліки, переселенці, маючи відповідну довідку про статус внутрішньо переміщеної особи, можуть звертатися до будь-якого сімейного лікаря, і їм ніхто не має права відмовити у наданні медичної допомоги. Так само вони не зобов’язані змінювати свого сімейного лікаря, якщо раніше за попереднім місцем проживання вже уклали декларацію.
 
«Реабілітація військових відбувається завдяки спеціальним пакетам з реабілітації на стаціонарному та амбулаторному рівні. Пакети удосконалили, змінили принцип оплати: вона відрізнятиметься залежно від складності випадку. У 2024 році за ними законтрактувалися більше медичних закладів, ніж минулоріч, і нові реабілітаційні відділення продовжують відкриватися. Договори на амбулаторну реабілітацію ми поки що уклали на три місяці, після чого проаналізуємо якість надання послуг законтрактованими медзакладами», – зазначила заступниця директора Східного МРД.
 
На стаціонарі ПМГ покриває усі інструментальні дослідження, аналізи, забезпечення ліками з Національного переліку лікарських засобів та витратними матеріалами, харчування – усе це передбачено вимогами до пакетів, які можна знайти на сайті НСЗУ.
 
«Дуже часто надходять у НСЗУ скарги на те, що в лікарнях вимагають від них купувати ліки за власний рахунок. Якщо йдеться про ліки, які не входять у Національний перелік, але вони необхідні пацієнту, ми не можемо сказати, що лікарня щось порушила. Проте бувають випадки, коли призначають недоказові препарати, і це проблема», – зазначила Наталія Шуліка.
 
Додамо, подати скаргу до НСЗУ можна:
  •  через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77;
  •  через офіційний лист електронною поштою info@nszu.gov.ua чи звичайною поштою (проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073);
  •  написати звернення на особистому прийомі громадян.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED