Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як отримати безоплатну медичну допомогу при епілепсії?

Як отримати безоплатну медичну допомогу при епілепсії?Сьогодні, 26 березня - День боротьби з епілепсією. 
 
Епілепсія - це неврологічне захворювання, яке неможливо вилікувати, але за умови регулярного вживання ліків епілептичні напади можна стримувати. За даними ЕСОЗ, в Україні 169 678 людей з діагнозом епілепсія.
 
Українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Наразі у програму реімбурсації  входить 65 торгових назв препаратів при епілепсії, розладах психіки та поведінки. З них  23  – безоплатні, решта – з частковою доплатою. Перелік препаратів можна переглянути посиланням
 
Станом на 25.03.2024, отримали ліки за програмою реімбурсації 21 662 пацієнти. Найбільш активне погашення е-рецептів  у Львівській (2 236), Миколаївській (2 214). Дніпропетровській (2 027), Вінницькій (1 132) та Одеській (1 053) областях.
 
Пацієнти  з епілепсією можуть отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки» за призначенням лікаря-невролога, лікаря-невролога дитячого  або лікаря-психіатра, лікаря-психіатр дитячого. 
 
До невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація.
 
НСЗУ наголошує, що для візиту до психіатра направлення не потрібне. 
 
Лікар-спеціаліст безоплатно проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу «Епілепсія». Після цього складе план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я та  на підставі плану лікування випише рецепт на «Доступні ліки».  Другий рецепт на препарати може виписати як невролог або психіатр, так і сімейний лікар.
 
Знайти необхідний медзаклад можна на дашборді «Укладені договори…»   https://cutt.ly/uw9FdFm5 обравши  область або населений пункт, де пацієнт  бажає отримати медичну допомогу. Або зателефонувавши  на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчий медзаклад та його контакти.
 
«Доступні ліки» за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі. Перелік аптек можна знайти на дашборді за посиланням https://cutt.ly/aw9Fgzq7. Необхідно перейти  на сторінку «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за е-Рецептом», в меню ліворуч обрати  необхідну область або населений пункт, а в рядку «Програма е-рецептів»  – пункт «НСЗУ (реімбурсація)» та потрібний напрям програми реімбурсації.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED