Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Видача ковід-сертифікатів в ЦНАП: коментарі медиків

Видача ковід-сертифікатів в ЦНАП: коментарі медиківСьогодні на сімейних лікарів покладено обов’язки не тільки вакцинувати пацієнтів, вести електронний реєстр щеплених. Також вони займаються видачею “ковідних” сертифікатів.
 
Мобільний додаток “Дія” теж не завжди ефективно працює, тож пацієнти йдуть видрукувати “ковідний” сертифікат до сімейних лікарів. Це надміру їх завантажує, адже інші обов’язки ніхто не скасовував, а у зв’язку із пандемією роботи на первинці значно побільшало. 
 
Про це в одному з інтерв’ю розповіла директор КНП “Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги” Канівської районної ради Черкаської області Наталя Горьова.
 
“У нашому закладі із 30 лікарів лише 2 мають 94% декларування, усі інші — понаднормову кількість декларантів. Під кабінетами сімейних лікарів, яких і без того не вистачає, збираються черги — і з тих, кому потрібен сертифікат, і з пацієнтів з ознаками застуди, які можуть бути хворими на COVID-19. Не дивно, що в населення такі підходи викликають лише негативну реакцію на медичну реформу”, – сказала Наталя Горьова.
 
Також вона зауважила, що на районному рівні інтернет працює з перебоями, немає якісного вайфаю, сервери малопотужні, тож електронна система постійно висне.
Очільниця Центру ПМСД вважає, що друк і видача сертифікатів не повинні бути проблемою сімейного лікаря. Адже він вносить дані в електронну систему, щоб ними могли скористатися пацієнт або за його згоди установа, якій потрібно підтвердження щеплення. Тим більше в країні все комп’ютеризовано, встановлено програмне забезпечення, налагоджено зв’язок між системами й структурами. Також не потрібно мати медичну освіту, щоб увійти в систему і видруковувати довідку про щеплення.

Тож на думку Наталії Горьової до цієї процедури можна залучити ЦНАПи, які за символічну плату могли б роздруковувати сертифікати для населення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED