Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: зміни системи профілактики внутрішньолікарняних хвороб

МОЗ: зміни системи профілактики внутрішньолікарняних хворобМіністерство охорони здоров’я затвердило наказ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення».

Наказ започатковує розбудову системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами, яка відповідатиме найкращому світовому досвіду. 
 
За епідеміологічний нагляд у закладах охорони здоров’я (ЗОЗ) відповідатиме окремий структурний підрозділ — відділ з інфекційного контролю (ВІК). Його команди розроблятимуть і впроваджуватимуть заходи з профілактики інфікування, здійснюватимуть навчання й підготовку працівників, проводитимуть моніторинг і оцінку. Усе це сприятиме формуванню культури безпеки.
 
Відмічається, що інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД), вражають не лише пацієнтів, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я, а й відвідувачів, а також медичних працівників. ІПНМД притаманні абсолютно всім країнам. 
 
Відповідно до даних Центрів контролю захворюваності США (CDC), кожен випадок ІПНМД у середньому збільшує на чотири дні термін перебування пацієнта в лікарні. Це означає надмірне навантаження на заклади: вони змушені витрачати фінансові та кадрові ресурси, залучати додаткові кошти на витратні матеріали, комунальні платежі тощо.
 
В Україні ІПНМД увійшли до переліку таких, що підлягають дозорному епідеміологічному нагляду, лише у 2021 році. Раніше епідеміологічний нагляд за внутрішньолікарняними інфекціями здійснювався лише у відділеннях, що надають хірургічну та акушерсько-гінекологічну допомогу.
 
І хоча процес розбудови нової системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами довгий, проте спільні зусилля всіх учасників процесу дозволить впровадити в Україні ефективну систему профілактики інфікування в закладах охорони здоров’я як пацієнтів, так і працівників.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED