Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні розширять неонатальний скринінг новонароджених

В Україні розширять неонатальний скринінг новонароджених Верховна Рада ухвалила законопроєкт "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні. "За" проголосували 333 депутати.
 
Законопроєкт пропонує запровадити програму розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей.
Для цього ініціюють відкриття сучасних центрів неонатального скринінгу, де будуть проводити обстеження новонароджених з усіх областей країни.
 
Також створять референс-центри для підтвердження діагнозу із застосуванням сучасних лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу терапії.
 
Завдяки законопроєкту новонароджених можна буде перевірити на наявність принаймні 21 орфанного метаболічного захворювання.
Це дозволить щорічно, з 1 січня 2021 року, перевіряти на спадкові захворювання 50 – 80 тисяч новонароджених.
Таким чином Рада збільшить видатки на 300 мільйонів гривень на бюджетну програму "Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація й оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я".
 
У кінці травня глава держави Володимир Зеленський вніс цей закон у Раду.
 
Нагадаємо, що розширений неонатальний скринінг – найсучасніший і доступний діагностичний метод аналізу крові, що дозволяє виявити у дитини небезпечні спадкові захворювання обміну речовин до появи їх перших клінічних ознак та своєчасно розпочати лікування.
На сьогодні існує нагальна потреба щодо впровадження в Україні програми розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED