Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Відділення екстреної медичної допомоги в опорних лікарнях: МОЗ планує залучити до роботи понад тисячу лікарів

Відділення екстреної медичної допомоги в опорних лікарнях: МОЗ планує залучити до роботи понад тисячу лікарів Міністерство охорони здоров'я планує залучити близько 3400 лікарів та понад 4000 осіб середнього медперсоналу для роботи у відділеннях екстреної (невідкладної) медичної допомоги опорних лікарень, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Микичак. 

"Для роботи в таких відділеннях в опорних закладах охорони здоров'я будуть залучені близько 3400 лікарів та понад 4000 осіб середнього медперсоналу, які повинні пройти додаткову підготовку з метою забезпечення якісної медичної допомоги для пацієнтів", - сказала вона в ході онлайн форуму "Програма медичних гарантій: перший рік роботи", який пройшов 28 квітня в Києві. 
 
За словами Микичак, нині в Україні існує 212 таких відділень. 
При цьому заступник міністра підкреслила, що відділення екстреної медичної допомоги в багатопрофільних лікарнях матимуть два рівні в залежності від потужностей і рівня самої профільної лікарні інтенсивного лікування. Так, відділення першого рівня (базові) будуть в близько 2/3 лікарень, другого (вищого) рівня - майже в третини лікарень. 
 
"Нові відділення передбачають як мінімізацію часу затримки критичних пацієнтів на кожному етапі, так і збереження ланцюжка порятунку життя", - сказала вона. 
Як пояснила Микичак, відділення будуть складатися з різних зон, в тому числі так званої "червоної зони"(зона реанімації). Де будуть проводиться реанімаційні заходи, в тому числі хірургічні екстрені втручання й інтервенції, зокрема, ендоскопічні, для порятунку життя.
 
Інші зони такого відділення розмежовують потоки пацієнтів в легкому стані ("жовті", "зелені зони"). Вони також мають весь потенціал для екстреної діагностики й лікування пацієнта. 
 
При попаданні пацієнта у відділення від бригади "швидкої" допомоги, відразу ж проводиться медичне сортування, визначається його стан і здійснюється супровід в ту зону, де має бути весь комплекс діагностичних і лікувальних процедур. 
 
Пацієнти, які знаходяться не в критичному стані й можуть очікувати, отримають весь комплекс медичної допомоги після звільнення медпрацівників від пацієнтів, що знаходяться в критичному стані. 
 
Пацієнти, стан яких остаточно не визначено або вони потребують короткочасного нагляду медиків, можуть перебувати в такому відділенні до 24 годин (під наглядом). 
 
"Створення таких відділень - дорогий проєкт, що включає як інфраструктурний і будівельний компоненти, так і компонент оснащення обладнанням, персоналом та його навчанням, а також зміна стандартних операційних процедур в лікарні", - підсумувала Микичак. 
Відзначимо, що на сьогодні проходить відбір та підготовка першого десятка таких лікарень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED