Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Скорочення кадрів сфері охорони здоров'я в Україні: коментарі від ПРООН

Скорочення кадрів сфері охорони здоров'я в Україні: коментарі від ПРООНУ 2020 році кількість кадрів в галузі охорони здоров'я в Україні зменшилася на 5%, свідчить інформаційна записка "Вплив COVID-19 на працівників охорони здоров'я в Україні", підготовлена ​​Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.
Як вказується в документі, середня зарплата в секторі охорони здоров'я - значно нижча за середню зарплату по Україні, а працівники часто отримують мінімальну зарплату.
Тимчасові доплати частково виправили ситуацію для деяких працівників, однак вони викликали стурбованість через брак гарантій оплати праці, прозорості, підзвітності, різної винагороди за працю рівної цінності подальшого посилення гендерного розриву в оплаті праці.
 
В ПРООН також звернули увагу на недостатню кількість якісних засобів індивідуального захисту і засобів дезінфекції, особливо в сільських і постраждалих від конфлікту районах.  Також не вистачає інших механізмів запобігання і контролю (інженерно-технічні заходи, адміністративний контроль).
 
В організації зазначили дефіцит послуг з охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, брак соціальних послуг для працівників охорони здоров'я з домашніми зобов'язаннями по догляду, гендерно обумовлене насильство на робочому місці, довші робочі години й частіші робочі зміни, недолік денного, щотижневого, річного відпочинку,  недостача належним чином облаштованих кімнат відпочинку.
 
У доповіді говориться, що збільшене навантаження часто була обумовлена ​​дефіцитом кадрів (особливо на сході України).
 
В інформаційній записці підкреслюється, що Covid-19 був доданий в список професійних захворювань, проте необхідно розслідування для доказу зв'язку з роботою.  При цьому зазначено, що розслідування було завершено лише у чверті випадків заражень, щодо яких надійшли повідомлення, а в трьох чвертях випадків зараження працівників охорони здоров'я не були визнані такими, що пов'язані з роботою.
 
Відзначимо, при підготовці інформаційної записки було проведено 66 інтерв'ю з працівниками охорони здоров'я (жовтень 2020 року - початок лютого 2021).  Крім того, проводились зустрічі з лідерами профспілок та аналіз урядових даних.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED