Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 вакциною від іншого виробника?

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 вакциною від іншого виробника? Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, які, зокрема, використовує Україна, є взаємозамінними незалежно від країни виробництва. Люди, які отримали першу дозу препарату проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, можуть отримати другу ін'єкцію вакциною AstraZeneca, яку виробили на інших майданчиках.
Такі рекомендації Міністерству охорони здоров'я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), повідомили у Кабінеті міністрів України.
 
Як пояснили в НТГЕІ, вакцина AstraZeneca виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними.
 
Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними.
Мається на увазі, що особи які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer або інактивованою вакциною Sinovac – щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.
 
Рекомендації надав й Максим Степанов. Міністр охорони здоров'я  в одному з інтерв'ю підкреслив, що люди, які вже отримали першу дозу AstraZeneca і вдруге вакцинуватимуться цим препаратом. Його виробляють в Китаї, Європі, Індії, Південній Кореї та Таїланді, однак місце виробництва значення не має.
 
“Усім, хто отримав перше щеплення AstraZeneca, друге буде зроблено вчасно. Те ж саме щодо вакцини Sinovac”, – запевнив Степанов.
 
Нагадаємо, що наразі вакцинація в країні триває препаратом Covishield – усі 500 тисяч доз із першої постачі вакцини Covishield використовуватимуться лише для першого щеплення. При цьому в Україну також вже прибула й партія вакцини CoronaVac. Однак вона наразі не використовується, через  відсутність потрібних документів від компанії, яка займалась постачанням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED