Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ планує створити український центр трансплант-координації

МОЗ планує створити український центр трансплант-координації15 вересня 2020 року відбулося чергове засідання Медичної ради при МОЗ. На ньому детально розглядалося питання розвитку галузі трансплантології в Україні. Зокрема було вирішено подати на затвердження Уряду ініціативу щодо створення українського центру трансплант-координації, що значно спростить проведення пересадки органів в нашій державі.

Крім того, Медична рада обговорила план розвитку всієї системи трансплантації органів та кісткового мозку в Україні у найближчій та тривалій перспективі. Окрему увагу приділили необхідності збільшення кількості донорів в нашій державі, зокрема донорів кісткового мозку. На сьогодні у Всеукраїнському реєстрі донорів кісткового мозку є близько 4 тисяч заявок від донорів, повідомляє МОЗ. Мета на найближчий час – збільшити цю кількість до 8-10 тисяч. Це дозволить проводити пересадки кісткового мозку від неродинних українських донорів.

Наразі проходить пілотний проєкт щодо пересадки кісткового мозку в Україні. У його межах вже до кінця 2020 року планується провести близько 90 операцій з трансплантації кісткового мозку в нашій країні, а наступного року – близько 300.

Нагадаємо, донедавна трансплантація органів в Україні проводилася дуже рідко, оскільки дозволеними були лише пересадки органів від родинних донорів. Неродинні трансплантації, які проводяться найчастіше, були заборонені в Україні на законодавчому рівні. Наразі ж ці заборони зняті, і у 2020 році відбувся значний прогрес у розвитку трансплантології в Україні. У МОЗ визначають цю галузь як одну з пріоритетних на 2021 рік.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED