Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На закупівлю вакцин проти COVID-19 передбачається виділити 2,6 мільярди гривень з державного бюджету України

На закупівлю вакцин проти COVID-19 передбачається виділити 2,6 мільярди гривень з державного бюджету УкраїниМіністерство фінансів України презентувало проєкт державного бюджету України на 2021 рік. Прес-конференцію з цього приводу провів міністр фінансів України Сергій Марченко. На боротьбу з епідемією COVID-19 у 2021 році передбачається виділити 19,4 мільярди гривень, зокрема на закупівлю вакцини проти даної хвороби – 2,6 мільярди гривень.

Проєкт бюджету на 2021 рік ще не розглядала і не затверджувала Верховна Рада України. Це лише попередні цифри, які пропонує Міністерство фінансів. Усього не галузь охорони здоров’я наступного року передбачається виділення 4,2% ВВП України. Це більше, ніж було раніше, але менше, ніж рекомендувало більшість експертів (5 і більше % ВВП). Крім того, у 2021 році заплановано виділити 1 мільярд гривень на організацію безпечного навчального процесу в Україні в умовах боротьби з COVID-19. 

Бажані 5% ВВП на медицину поки залишаються недосяжною метою, вважають у міністерстві фінансів. Її можна буде досягнути, за найбільш оптимістичними прогнозами, лише у 2023 році. І хоча 4,2% ВВП може бути недостатньо для розвитку галузі охорони здоров’я, але це все ж значно більше, ніж 3,4% ВВП, які було виділено на медицину у 2020 році, наголошують у Мінфіні.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED